CDA-lijsttrekker Maria de Jong met achter zich CDA-wethouder Maks van Middelkoop
Volledig scherm
CDA-lijsttrekker Maria de Jong met achter zich CDA-wethouder Maks van Middelkoop © Marnix Schmidt

Uitslag Vijfheerenlanden definitief: CDA met 7 in de raad

In Partycentrum Het Dak in Leerdam is zojuist de definitieve uitslag van de herindelingsverkiezingen in Leerdam, Vianen en Zederik bekend gemaakt. Het CDA houdt de restzetel en komt met zeven mensen in de nieuwe gemeenteraad.

SGP en de lokale partij VHL volgen met beiden vijf zetels. ChristenUnie behaalde vier zetels. VVD, D66 en PvdA allen drie. Nieuwkomer GroenLinks scoorde er één.

Op de afgeladen bijeenkomst werd uitgelaten en soms met gejuich op de uitslag gereageerd. CDA-lijsttrekker Maria de Jong feliciteerde ook de dames van andere partijen die met voorkeurstemmen in de raad zijn gekozen. De Jong maakte met Christa Hendriksen (D66), Hanneke van der Leun (VVD) en Tirtsa Kamstra (ChristenUnie) deel uit van een lobby om meer vrouwen in de Vijfheerenlandse politiek te krijgen.

Voorkeursstemmen

De gemeente Vijfheerenlanden deed tijdens de verkiezingen mee aan een landelijke proef waarbij centraal stemmen werden geteld. Op de verkiezingsdag werd alleen gekeken naar de partijen, gisteren ging een frisse ploeg stemmentellers opnieuw aan de slag. Zij keken daarbij ook naar voorkeurstemmen. Pas vanochtend werd daarom definitief bekend hoe er is gestemd.

Het opkomstpercentage in Vijfheerenlanden was iets meer dan 46 procent. Er werden iets meer dan 20.000 stemmen uitgebracht. 50 daarvan waren ongeldig.

Lees hier al het nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen in Vijfheerenlanden. 

Rivierenland