Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Van misbruik betichte Aaldert van E. gaat voor vrijspraak

De advocaten van Aaldert van E., de van seksueel misbruik betichte oprichter van zorginstelling Hoeve Jedidja, zullen volgende maand pleiten voor vrijspraak. Dat bevestigt Arjan de Haan, een van Van E's advocaten.

De 75-jarige Van E. uit Hoogblokland werd ruim een jaar geleden aangehouden. Hij zit nog in voorlopige hechtenis. Volgende maand wordt zijn zaak inhoudelijk behandeld in de Dordtse rechtbank.

,,Het gaat om vijf aangeefsters, met twee van hen heeft mijn cliënt een relatie gehad. Die relaties geeft hij ook toe. Met de andere drie is absoluut niets gebeurd'', aldus De Haan. Volgens de raadsman waren beide 'relaties' bovendien niet met cliëntes, maar met medewerksters van de zorginstelling. Zij waren eerst cliënt, daarna kwamen ze in dienst. Volgens de advocaat ontstonden beide verhoudingen pas toen de vrouwen niet meer in behandeling waren. ,,Daar kun je moreel gezien van alles van vinden, maar dat is geen strafbaar feit.''

Quote

De aangeef­sters hebben onderling uitgebreid overlegd

Advocaat Aaldert van E.

Geen bewijs
Daarnaast is er, aldus De Haan, geen bewijs voor seksueel misbruik. ,,Het enige bewijs is dat zich steeds hetzelfde verhaal afspeelt: cliënte krijgt therapie en stelt dat daarin grenzen overschreden worden. Er zit een lijn in, maar de verschillen tussen de verklaringen zijn erg groot. En de aangeefsters hebben onderling uitgebreid overlegd.''

Het is niet de eerste keer dat Aaldert van E. beticht wordt van seksueel misbruik. In 2006 werd hij voor eerdere beschuldigingen vrijgesproken. Hij werkte eerder in Ridderkerk en richtte in de jaren tachtig Nehemia in Zwijndrecht op, waar hij ook beschuldigd werd van handtastelijkheden.

De Dordtse rechtbank behandelt de zaak op 8 en 9 september.