Vanmiddag eerste vluchtelingen in Gorinchem

VideoDe eerste bewoners worden deze middag al verwacht in de noodopvang van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Gorinchem. Onder hen is een groep van 39 vluchtelingen uit Alblasserdam van wie al bekend was dat deze onderdak zouden krijgen in het voormalige belastingkantoor.

Volledig scherm
Het beddengoed ligt te wachten. © Anja Broeken

De andere bewoners komen uit het Zeeuwse Veere en het Brabantse Eersel, ook in de loop van de dag. Daarmee heeft het COA zijn eerste honderd vluchtelingen in Gorinchem onder dak.  

Meer ruimte in het gebouw waarin uiteindelijk 300 mensen komen te wonen, is er ook niet. Er wordt nog volop gewerkt. Zelfs net voordat de eerste bewoners kwamen, werd er nog volop gesjouwd met spullen. Zoals beddengoed en schoonmaakartikelen die standaard op elke kamer te vinden zullen zijn. Zo bleek vanmiddag tijdens een korte rondleiding voor de pers en wethouder Eva Dansen, die ook nog niet eerder binnen was geweest.    

Het COA gebruikt de laatste weken van dit jaar om de nieuwkomers te laten wennen. Gorcumse vrijwilligers die hun hulp hebben aangeboden, gaan wat het COA betreft pas in januari aan de slag. ,,We willen de mensen eerst even laten acclimatiseren,'' zegt Marianne Nolet, locatieleider van de Gorcumse noodopvang. Ze verwacht in januari de overige bewoners te mogen ontvangen.