Volledig scherm
Zo moet het Reilinghplein in Leerdam er ongeveer uit gaan zien na de renovatie. © Studio Blad

Veelbesproken opknapbeurt van het Leerdamse Reilinghplein mogelijk in de ijskast

De veelbesproken opknapbeurt van het Dokter Reilinghplein in Leerdam wordt mogelijk in de ijskast gezet, nu die flink duurder blijkt uit te vallen dan voorzien. Een deel van de gemeenteraad wil de renovatie, die 2,2 miljoen euro moet gaan kosten, uitstellen.

In 2014 werd voor het eerst de wens uitgesproken om het Dokter Reilinghplein in Leerdam op te knappen. Zes jaar later is er nog altijd geen schop in de grond gegaan. En als het aan een flink deel van de gemeenteraad van Vijfheerenlanden ligt, kan het ook nog wel even gaan duren voor de werkzaamheden gaan beginnen.

Vijfheerenlanden heeft zich verslikt in de voorbereidings- en uitvoeringskosten voor het plan. Die zijn niet - zoals in 2017 werd berekend - anderhalf miljoen euro, maar 2,2 miljoen euro in totaal. Voor dat geld moet het plein een ‘gezellige en bruisende verbinding worden tussen de stad en het station’.

Extra kosten

De extra kosten zitten hem niet alleen in prijsstijgingen in de markt, maar ook in het voorbereidende werk dat duurder was dan verwacht. Zo moest er extra onderzoek komen naar stikstofuitstoot, vleermuizen en de bodemkwaliteit. Ook was er extra archeologisch onderzoek nodig.

Reden voor de gemeenteraad om zich nog eens achter de oren te krabben en de vraag op te werpen of het niet verstandiger is om het plan even helemaal op pauze te zetten. Het Leerdamse plein wordt namelijk zowel voor als achter de schermen genoemd als dé logische locatie voor het nieuwe gemeentehuis van Vijfheerenlanden. Bovendien is het de wens van de gemeente om het Glasmuseum van de Lingedijk naar het Reilinghplein te verhuizen. ,,Dadelijk gaan we een perfect plein aanleggen en moet het daarna wéér verbouwd worden voor het gemeentehuis’’, zegt André Boer van de ChristenUnie.

Vertrouwen schaden

Niet alle partijen waren het daarmee eens. D66 vreest dat uitstel van de plannen ‘het vertrouwen van inwoners kan schaden’. Ook VHL Lokaal, PvdA en de SGP willen dat het plan zo snel mogelijk wordt uitgevoerd.

Alle partijen reageerden kritisch op de ‘plotselinge kostenstijging’. ,,Hier had veel eerder aan de bel moeten worden getrokken’’, zegt VHL Lokaal. Het CDA wierp de vraag op of de gemeente wel ‘voldoende kwaliteit en financiële kennis in huis heeft’. De gemeenteraad praat in april verder over de plannen voor het plein. 

Volledig scherm
Het Reilinghplein in Leerdam op archiefbeeld. © Cor de Kock

Rivierenland