Volledig scherm
© anp

Veiligheidsregio wil brandweerpost Vianen

Als Leerdam na de fusie met buurtgemeenten Vianen en Zederik tot de provincie Utrecht behoort, is het volgens directeur Carlo Post van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid beter om de brandweerpost van Vianen tóch onder zijn regie te laten vallen. De post van Leerdam zou dan eveneens bij de Veiligheidsregio blijven.

Quote

Bij een overstro­ming moet je eenduidig bestuur hebben.

Carlo Post, veiligheidsregio

De drie gemeenten koersen af op een fusie per 1 december 2018. In het voorjaar komt de provincie Utrecht met een voorstel. Een van de discussiepunten bij de samenvoeging is tot welke provincie de fusiegemeente zal behoren. Leerdam en Zederik liggen in de provincie Zuid-Holland en Vianen in Utrecht. Desalniettemin lijkt laatstgenoemde de beste papieren te hebben.

Directeur Carlo Post van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid is daar helemaal niet zo zeker van. ,,Ik ga ervan uit dat de provincie Utrecht een weloverwogen advies uitbrengt. De brandweerkazerne van Leerdam zal daar een onderdeel van zijn. Daarbij is de eenvoud volgens mij het belangrijkst. Het is beter om de brandweerposten onder één bestuur te laten vallen.''

Post blijft erbij dat dit Zuid-Holland-Zuid moet zijn. Ook al zou Leerdam onder Utrecht vallen. ,,Draai het eens om. Ik zou het interessanter vinden als de kazerne van Vianen onder onze Veiligheidsregio zou vallen'', aldus Post.

De directeur zwengelt met zijn uitlatingen een discussie aan die juist beslecht leek. De Veiligheidsregio waarschuwde bij monde van voorzitter Arno Brok een jaar geleden in een brief voor de gevolgen als de Leerdamse kazerne onder Utrechts gezag komt. Bij calamiteiten en met name hoogwater zou de veiligheid dan in het geding komen. ,,Volstrekt onverantwoord. Dat werkt belemmerend bij de inzet omdat de ene voorzitter van de Veiligheidsregio niet de bevoegdheid kan overnemen van de burgemeester in een andere provincie'', stelde Brok toen.

Ergernis
De brief veroorzaakte grote ergernis bij de burgemeesters van Vianen én Leerdam. ,,We hebben een stevig gesprek gehad en de neuzen wijzen dezelfde kant op'', stelde waarnemer Rinus Houtman.

Post denkt daar ogenschijnlijk anders over. Volgens hem is Zuid-Holland-Zuid beter 'gewend' aan de risico's van hoogwater. ,,En bij een overstroming moet je eenduidig bestuur hebben.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Schooljeugd Giessen-Oudekerk: 'Let op snelheid in het dorp'

    School­jeugd Gies­sen-Oudekerk: 'Let op snelheid in het dorp'

    De dorpswegen kennen ze op hun duimpje, de weg naar school is niet moeilijk. Toch worden leerlingen van de OBS Giessen-Oudekerk in het gelijknamige dorp regelmatig geconfronteerd met gevaarlijke verkeerssituaties. Vrijdag gaan ze daarom de straat op om aandacht te vragen voor veilig verkeer rondom het schoolgebouw aan de Oudkerkseweg. ,,We weten dat er lokale mensen zijn die geregeld te hard rijden. Hen willen we daar op attent maken'', aldus Ronald van Someren van de dorpsraad in Giessen-Oudekerk.

poll

Wat vind jij van de nieuwe reclamemast aan de A15 bij Gorinchem-Oost?

Wat vind jij van de nieuwe reclamemast aan de A15 bij Gorinchem-Oost?

  • Een goed idee! Zo komen er tenminste mensen op af (11%)
  • Prima, je moet toch reclame kunnen maken (24%)
  • Slecht, 35 meter is veel te hoog (18%)
  • Erg slecht plan, het leidt alleen maar af (48%)
204 stemmen