Volledig scherm
Er komt geen nieuw gemeentehuis in West Betuwe. Het college van b en w verbouwt het huidige pand in Geldermalsen liever. © Google

Verbouwing van gemeentehuis West Betuwe kost miljoenen, maar is goedkoper dan nieuwbouw

Er komt geen nieuw gemeentehuis in West Betuwe. Een ingrijpende verbouwing aan het bestaande pand in Geldermalsen is aantrekkelijker: dat scheelt zo'n 6 miljoen euro.

De grootscheepse verbouwing van het pand aan de Kuipershof kost naar verwachting 12,8 miljoen euro. Die operatie is nodig om een goede werkplek te bieden aan de ambtenaren die voorheen een bureau hadden in Neerijnen, Asperen of Geldermalsen. Onderzoek wees uit dat nieuwbouw veel duurder is: 18,5 miljoen euro op de huidige plek en elders 19 miljoen.

In 2017 werd al een bedrag van 4,4 miljoen euro genoemd voor een verbouwing. Daarin zaten nog niet de kosten voor uitbouw en verduurzaming. Het bedrag blijkt dan ook lang niet voldoende: de aanbouw kost 2,5 miljoen, de duurzaamheidsmaatregelen 3,3 miljoen. Daarnaast zijn er kosten voor parkeervoorzieningen, inrichting van de buitenplaats en tijdelijke huisvesting van personeel.

Voorkeur voor verbouwing

Volgens de plannen wordt het huidige raadhuis flink uitgebreid. Die aanbouw is nodig voor een vergadercentrum dat ook de raad kan gebruiken.

Hoewel de raad op 17 december alsnog kan kiezen voor nieuwbouw, spreken burgemeester en wethouders een duidelijke voorkeur uit voor verbouwing. Desondanks is wethouder Ed Goossens blij dat ook nieuwbouw is onderzocht. ,,Hierdoor is onze voorkeur voor verbouwen juist vergroot.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit West Betuwe en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland