De Merwedebrug bij Gorinchem wordt bij de verbreding van de A27 volledig gesloopt. Er komen twee nieuwe bruggen te liggen.
Volledig scherm
De Merwedebrug bij Gorinchem wordt bij de verbreding van de A27 volledig gesloopt. Er komen twee nieuwe bruggen te liggen. © ANP

Verbreding A27 weer stap dichtbij dankzij handtekening minister Nieuwenhuizen

Na jaren van lobbyen, praten en plannen maken is de daadwerkelijke verbreding van de A27 tussen Houten en Hooipolder een stap dichterbij. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft haar handtekening gezet onder het tracé- en saneringsbesluit. Rijkswaterstaat gaat nu op zoek naar een aannemer voor de klus.

Automobilisten staan nu nog dagelijks in de file op de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder. Maar dat gaat veranderen, zo stelde de minister bij het zetten van de benodigde handtekeningen. ,,Met de aanleg van spitsstroken en extra rijbanen verbetert de doorstroming en verminderen we het sluipverkeer in de regio. We zijn weer een stap dichterbij de verbreding van de A27.’’

Met de handtekening van de minister op zak is het plan voor de verbreding van de A27 en de inpassing in de omgeving klaar voor inzage. Ook natuurcompensatie en geluidsaneringsmaatregelen zijn daarin terug te vinden.

Inloopbijeenkomst 

Dinsdag 15 januari kunnen inwoners uit de regio terecht op de eerste inloopbijeenkomst in Fort Altena. Enkele dagen daarna is er een inloop in Vianen (17 januari) en Raamsdonksveer (23 januari). Vanaf vrijdag 11 januari kunnen belanghebbenden al reageren op de plannen. Daarvoor hebben ze zes weken de tijd.

De brug bij Keizersveer.
Volledig scherm
De brug bij Keizersveer. © Dreamstime

Ondertussen is Rijkswaterstaat al begonnen met het formuleren van de bouwopdracht voor de aannemer die de klus gaat klaren. Rijkswaterstaat heeft de verbreding - waarmee een bedrag van 1,4 miljard euro is gemoeid - opgeknipt in twee delen. Bedrijven kunnen in 2020 intekenen voor het traject tussen de knooppunten Hooipolder en Everdingen. Een jaar later kunnen ze hun hand opsteken voor het traject Everding-Houten. Met de daadwerkelijke verbreding wordt in 2022 gestart.

Bij Gorinchem komen twee nieuwe bruggen te liggen. Eerst wordt ten westen van de Merwedebrug een nieuwe brug gebouwd voor het verkeer richting Breda. Deze krijgt vier rijstroken en een fietspad in beide richtingen. Daarna wordt de Merwedebrug afgebroken en vervangen door een brug met drie rijstroken en een fietspad in beide richtingen.

De Keizersveerbrug bij Hank wordt eveneens volledig vervangen. Ook hier komt een tweede brug. Die krijgt een aparte strook voor lokaal landbouwverkeer.

In de regio Vianen heeft de verbreding van de A27 gevolgen voor de Houtensebrug. Deze brug over het Amsterdam-Rijnkanaal is straks te smal en wordt na renovatie verbreed aan de westkant. De brug bij Hagestein wordt vervangen. Net als bij de Merwedebrug wordt hier eerst een nieuwe brug gebouwd, waarna de oude wordt gesloopt en vervangen door een tweede nieuw exemplaar.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland