Volledig scherm
Eneco wordt overgenomen door een Japans consortium. © ANP

Verkoop Eneco-aandelen levert gemeenten in de regio vele miljoenen extra op

Gemeenten in deze regio die Eneco-aandelen in bezit hebben, kunnen binnenkort vele extra miljoenen op hun rekening bijschrijven. Het concern wordt voor 4,1 miljard euro verkocht.

De gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Vijfheerenlanden, Molenlanden en West Betuwe hebben aandelen van het energieconcern. Hiervan bezit Vijfheerenlanden verreweg de meeste, 1,92 procent van het totale aandelenpakket dat in handen is van 44 gemeenten in Nederland. Als Vijfheerenlanden tot verkoop overgaat, levert dat 78,4 miljoen euro op.

Als Molenlanden haar pakket (1,02 procent) verkoopt levert dat ruim 41,8 miljoen euro op. Dat is ruim 10 miljoen euro meer dan waarmee tot nu toe rekening was gehouden.

Het zag ernaar uit dat Eneco zou worden verkocht aan pensioengigant PGGM en energiereus Shell die daar tussen de 2 en 3 miljard euro voor over hadden. Het energiebedrijf komt echter voor ruim een miljard euro meer in handen van onder meer Mitsubishi.

Gemeentekas

Dat betekent dat de verkoop van de aandelen de gemeenten nóg meer oplevert dan van tevoren was verwacht. Gorinchem bezit 0,68 procent van de aandelen. Bij verkoop levert dat de gemeente in totaal zo’n 27,9 miljoen euro op. Hardinxveld-Giessendam heeft 0,45 procent van alle Eneco-aandelen in handen. 

Als de gemeente besluit tot verkoop over te gaan, levert dat bijna 18,5 miljoen euro op voor de gemeentekas. Dat is ruim 5 miljoen euro meer dan waarmee Hardinxveld-Giessendam eerder rekening hield. West Betuwe heeft 0,34 procent van alle aandelen. Ook dat levert flink op: 13,9 miljoen euro.

Wat de gemeenten met de opbrengsten gaan doen, is nog niet bekend. Een aantal voegt het bedrag voorlopig toe aan de spaarrekening. Hardinxveld wil het geld uitgeven aan onder meer duurzaamheid en woningbouw. Ook is nog niet in elke gemeente duidelijk óf de aandelen worden verkocht. Zo moet de raden van Vijfheerenlanden en West betuwe nog een definitief besluit nemen. Na verkoop van het aandelenpakket valt wel het dividend weg, ofwel het winstdeel dat Eneco jaarlijks aan aandeelhouders uitkeert.

Dordrecht is met 9,05 procent een van de grootaandeelhouders van Eneco en strijkt met de verkoop zo’n 370 miljoen euro op. Dat wil ze stoppen in de groei van de stad. Zo moeten tot 2030 zo’n 10.000 woningen worden gebouwd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland