Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Eneco. © ANP XTRA

Verkoop Eneco houdt de gemoederen weer bezig in Vijfheerenlanden

De gemeente Vijfheerenlanden moet duidelijk aangeven wat ze gaat doen met de te verwachten miljoenen die ze ontvangt bij de verkoop van de aandelen van Eneco. VHL Lokaal en SGP dringen daarop aan.

Zij willen ook weten hoe de gemeente het renteverlies - een miljoen per jaar - gaat oplossen. Vijfheerenlanden is, net als veel Nederlandse gemeenten, nu nog deels eigenaar van de energiegigant. Maar dat gaat veranderen: ergens komende jaren wordt Eneco verkocht en de gemeente besloot eerder al de aandelen in het bedrijf van de hand te doen.

Op het eerste gezicht een lucratieve deal: de gemeente kan 47,9 tot 55,6 miljoen euro bijschrijven op de rekening, schat de gemeente. Daar staat echter tegenover dat de jaarlijkse rente-inkomsten van één miljoen per jaar wegvallen. Een zorgenpuntje, vinden VHL Lokaal en de SGP. ,,Kunt u toezeggen dat deze tegenvaller niet via de lokale belasting bij de burgers terecht komt?’’

Het verzoek kreeg geen bijval van de andere partijen. Die vonden het ‘voorbarig’ en ‘overbodig’. ,,De verkoop moet nog plaatsvinden, op zijn vroegst in 2021’’, zei Harry Wolting van de ChristenUnie. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen