Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Verkoop huizen stagneert in Gorinchem en omstreken

Het aantal verkochte huizen in Gorinchem en omstreken is het afgelopen kwartaal nagenoeg gelijk gebleven. Dat meldt makelaarsvereniging NVM.

Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs blijkt dat er in de maanden juli, augustus en september door aangesloten kantoren in de regio Gorinchem 259 woningen werden verkocht. In het derde kwartaal van vorig jaar waren dat er 263. Dat is een lichte daling van 1,5 procent.

De gemiddelde verkoopprijs lag wel een flink stuk hoger. Ging een gemiddelde woning een jaar geleden voor 268.000 euro van de hand, inmiddels ligt dat bedrag in en rond Gorinchem op 289.000 euro. Goed voor een stijging van 13,4 procent.

De huidige NVM-cijfers vermelden nog geen specificatie per gemeente.

Landelijk

De ontwikkeling in Gorinchem en omstreken wijkt af van het landelijke beeld op de huizenmarkt. Daaruit bleek dat in heel Nederland sprake is van een nog grotere daling van de verkopen: 12 procent. Concreet zijn dat 36.000 huizen minder. De gemiddelde prijs ligt nu op 292.000 euro. Ruim 10,3 procent hoger dan een jaar geleden.

De prijs van een nieuwbouwwoning is in een jaar tijd zelfs met ruim 16 procent gestegen tot gemiddeld 355.000 euro.

Een huis werd gemiddeld al binnen veertig dagen verkocht, dat is vijftien dagen sneller dan een jaar geleden. De Gorcumse makelaar Paul van Geffen zegt in reactie op de nieuwste cijfers dat hij vermoedt dat het aantal transacties momenteel sneller daalt dan de nieuwste cijfers lijken te vertellen. ,,Het afgelopen kwartaal waren er blijkbaar toch iets meer koopwoningen beschikbaar dan in de rest van Nederland. Maar mijn gevoel is dat het aantal transacties in deze regio daalt. Er is simpelweg te weinig doorstroming op de markt.’’

Stijgen

Sinds 2014 stijgen de woningprijzen onophoudelijk, terwijl het aantal verkopen al vijf kwartalen op rij daalt. Dit komt volgens de makelaarsvereniging voor een groot deel omdat er ‘te weinig nieuwe woningen worden gebouwd’. Om de nieuwbouwproductie te bevorderen heeft de NVM samen met de Rijksoverheid en een groot aantal marktpartijen de Nationale Woonagenda getekend.

Volgens Van Geffen is dat goed nieuws, maar hij waakt voor te veel optimisme. ,,Het zijn mooie woorden, maar ik moet het eerst maar eens zien. In het verleden zijn vaker zulke uitspraken gedaan. Het is te hopen dat het nu eens gebeurt.’’

In de regio Breda en omstreken, waar het Land van Heusden en Altena onder valt, kelderde het aantal woningverkopen van 977 naar 836. De gemiddelde prijs steeg van 268.000 euro naar 289.000 euro.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

poll

Wat vind jij van de nieuwe reclamemast aan de A15 bij Gorinchem-Oost?

  • Een goed idee! Zo komen er tenminste mensen op af (7%)
  • Prima, je moet toch reclame kunnen maken (12%)
  • Slecht, 35 meter is veel te hoog (10%)
  • Erg slecht plan, het leidt alleen maar af (72%)
1517 stemmen