'Verplaats jezelf voor even in de ander'

OpinieBestuurskundige Ilhan Tekir uit Gorinchem volgt, net als alle Turkse Nederlanders, de ontwikkelingen in Turkije op de voet. Hij roept op tot het tonen van wederzijds begrip.

Volledig scherm
Ilhan Tekir © Studio Ziezo
Quote

Juist nu doet zich een kans voor om de integratie te versterken

Ilhan Tekir

Daags na de mislukte couppoging in Turkije houdt deze de gemoederen in Nederland nog steeds bezig. Hét onderwerp van gesprek staat vast. Of je nou op een verjaardagsfeest staat of in een kebabzaak, dat maakt niet uit. Iedereen heeft behoefte aan het ventileren van emoties over de ongelofelijke beelden uit Turkije, veelal onbegrip en afkeer. Hoe heeft dit ooit kunnen gebeuren in een land als Turkije?

Dat het land al een paar keer is opgeschrikt door militaire operaties, staat velen nog in het geheugen gegrift. Die huivering was nu ook de voornaamste reden van het massale volksverzet, ongeacht de liefde voor of haat tegen Erdogan. Het succes van een volksverzet is immers afhankelijk van gedeelde waarden, zoals democratie, vrijheid, vaderlandsliefde en stabiliteit. Die gedeelde waarden zijn daags na de coup helaas op de achtergrond geraakt, zelfs in Nederland. Dat was voor mij de reden om in de pen te klimmen voor wat er in Nederland gebeurt. Daarbij heb ik één boodschap voor Nederlandse Nederlanders en één voor Turkse Nederlanders. Turkse Turken hebben zich ten slotte al heldhaftig weten te redden van de tirannie.

Mijn boodschap aan Nederlandse Nederlanders en met name de politici: stop met klagen over integratie! Je hebt niet in de gaten dat de kloof hierdoor groter wordt. Ik kan me tal van ontwikkelingen bedenken waarbij het terecht is om de integratie van Turken tegen het licht te houden, maar daar is dit het moment niet voor. Echt niet. Tenzij je definitie van integratie is het drinken van bier en haten van Erdogan. Er doet zich nu juist een kans voor om de integratie tussen Turken en Nederlanders te versterken. Laten we zij aan zij staan om te laten zien dat democratie een groot goed is, want dat is nu de gedeelde waarde.

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

  • Mee eens (58%)
  • Niet mee eens (42%)
1881 stemmen