Hond, hondenpoep.
Volledig scherm
Hond, hondenpoep. © ANP

Verstopping door gedumpte zakjes hondenpoep in rioolputten Altena

In Altena worden regelmatig hondenpoepzakjes - met inhoud - in rioolputten gevonden. Dat zorgt voor verstopping en maakt dat het regenwater niet goed wegstroomt, waarschuwt de gemeente.

Deze week werd duidelijk dat de poepzakjes waarmee baasjes de uitwerpselen van hun viervoeter moeten verwijderen, voortaan van plastic zijn in plaats van papier of biologisch afbreekbaar materiaal. Dit omdat hondenbezitters soms ten onrechte denken dat het laten rondslingeren van zo'n zakje met poep geen kwaad kan.

Hondenpoep moet echter als restafval verbrand worden, omdat het schadelijke parasieten kan bevatten.

Plastic zakjes

Door plastic zakjes - van gerecycled plastic - te gebruiken is het voor hondenbezitters duidelijker dat de drol bij het restafval moet en niet in de container voor groenafval. Altena gaat die plastic zakjes in alle voormalige gemeenten invoeren, zodra de oude voorraad zakjes op is.

Niet alleen in rioolputten, maar ook in de natuur worden regelmatig zakjes met drollen gevonden. Dat is eveneens schadelijk, waarschuwt de gemeente.

Hondenbezitters die worden betrapt op het laten liggen of elders dumpen van de poep, kunnen een boete van 140 euro krijgen, waarschuwt Altena. Wie de hond uitlaat, kan de poep kwijt in speciaal daarvoor bestemde bakken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Altena en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland