Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Vertrouwelijke mails gemeente gaan ‘op slot’ en zijn straks alleen met een sms-code te openen

Vertrouwelijke digitale post van de gemeente komt in Vijfheerenlanden voortaan met een extra drempel: wie de gegevens in de mail wil zien moet vanaf volgende maand ook een code intoetsen die per sms naar de mobiele telefoon gestuurd wordt.

Wie een mail krijgt met persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld over een huwelijk of een verhuizing, kan die vanaf maart niet langer in één muisklik zien. Eerst moet de ontvanger een code intoetsen die hij even daarvoor per sms heeft gekregen. Vijfheerenlanden is niet de eerste gemeente die met dit systeem, genaamd Zivver, gaat werken.

Code per post

De extra drempel heeft volgens de gemeente niets te maken met de recente zorgen om het veelgebruikte systeem Citrix. Vorige maand gingen veel instellingen en ook Vijfheerenlanden uit voorzorg deels offline, omdat een lek in het systeem van Citrix opgeslagen data kwetsbaar maakte voor hackers. Dat ging echter om het (niet gelukte) hacken van de systemen van de gemeente. 

Quote

Als afzender kunnen en willen wij er ook alles aan doen om het zo veilig mogelijk te houden

Marieke Kuysters, Gemeente Vijfheerenlanden

Het nieuwe mailsysteem is juist bedoeld om de kant van de ontvanger - diens digitale brievenbus - te beveiligen. Al is dat ook de verantwoordelijkheid van de inwoner zelf, erkent Vijfheerenlanden bij monde van Marieke Kuysters. ,,Maar wij als afzender kunnen en willen er ook alles aan doen om het zo veilig mogelijk te houden.’’

‘Wachtwoord Welkom123'

Inwoners zelf doen er goed aan om hun wachtwoorden voor verschillende accounts divers, niet te makkelijk te raden en uiteraard strikt geheim te houden. ,,Een wachtwoord als welkom123 is niet zo handig’’, noemt burgemeester Sjors Fröhlich als voorbeeld.

Ook bedrijven en instellingen krijgen straks de extra code. Zij hoeven niet voor iedere mail de mobiele telefoon erbij te pakken, maar krijgen per post een code die meermaals gebruikt kan worden. Voor het nieuwe systeem ingaat, wordt inwoners gevraagd om te controleren of de gemeente hun juiste e-mailadres en mobiele telefoonnummer heeft.

Rivierenland