Volledig scherm
De verkoop van de aandelen van Eneco kan de gemeente Vijfheerenlanden veel geld opleveren. © ANP

Vijfheerenlanden besluit volgend jaar wat er met Eneco-miljoenen gebeurt: ‘Niet nu al speculeren’

Vijfheerenlanden beslist in juli volgend jaar wat het met de miljoenen gaat doen die het opstrijkt bij de verkoop van de aandelen van Eneco. De gemeente rekent op zo’n 79 miljoen euro. Eerder werd geopperd die te reserveren voor de claim van Niemans Beton.

Volgens wethouder Maks van Middelkoop betekent het sowieso een fikse meevaller als de verkoop van de Eneco-aandelen doorgaat. ,,We rekenden op een opbrengst tussen de 47 en 55 miljoen. In dit scenario wordt het zo’n 79 miljoen dus daar zijn we enorm blij mee.’’

Het college van burgemeester en wethouders beslist halverwege december of het akkoord gaat met de verkoop. Ook de gemeenteraad mag hier nog over meepraten. Eind februari 2020 moeten alle gemeenten met aandelen hun definitieve keuze (verkopen of niet) hebben doorgegeven aan Eneco. ,,Als er voldoende gemeente besluiten te verkopen, meer dan 95 procent, dan mogen we in april 2020 een grote som geld op onze rekening verwachten’’, zegt Van Middelkoop. In juli beslist de gemeente dan waar het geld aan kan worden besteed.

Miljoenenclaim

Afgelopen periode is vaak gesuggereerd dat de gemeente Vijfheerenlanden uiteindelijk niet veel zal kunnen profiteren van de ‘meevaller’. Er ligt namelijk nog altijd een miljoenenclaim van het Vianese bedrijf Niemans Beton. Niemans is al sinds 1976 in een juridisch conflict verwikkeld met de gemeente over de overdracht van een stuk grond. De gemeente heeft 10 miljoen euro gereserveerd voor de claim, maar een uitspraak van de Hoge Raad lijkt het aannemelijk te maken dat het uiteindelijke bedrag meer richting de 50 miljoen zal liggen. Gemeenteraadslid Wim van Dijk zei daarom in Trouw eerder deze week dat het vanwege de claim slimmer is om ‘het geld in de kontzak te houden’.

Volgens Van Middelkoop is er ‘nog voldoende tijd om met voorstellen en plannen te komen’ voor de miljoenen. ,,Het lijkt mij niet verstandig om er nu al over te speculeren.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland