Volledig scherm
Het bedrijfspand van Niemans aan de Stuartweg in Vianen voordat het enkele jaren geleden werd gesloopt. © AD

Vijfheerenlanden brieft raadsleden over miljoenenclaim Niemans ‘achter gesloten deuren’

Documenten over de claim van betonbedrijf Niemans op de gemeente Vijfheerenlanden, worden deze week achter gesloten deuren besproken. Volgens de burgemeester is dat ‘in het belang van de gemeente’.

De gemeenteraad wordt donderdagavond bijgepraat over de inmiddels ruim veertig jaar slepende rechtszaak tussen Niemans Beton en de gemeente Vianen, nu Vijfheerenlanden.

Niemans Beton eist miljoenen van de gemeente, omdat die volgens het bedrijf afspraken niet is nagekomen. De Hoge Raad buigt zich inmiddels over de kwestie en vorige week werd bekend dat de advocaat-generaal in hoofdlijnen de berekening van het bedrijf ondersteunt. Het zou neer kunnen komen op een schadeclaim van 100 miljoen euro.

Geheim

De gemeente heeft op die berekening weer een reactie naar de Hoge Raad gestuurd. Wat daar precies instaat, blijft dus geheim. ,,Het is helemaal niet leuk om dingen geheim te houden, maar het is in het belang van de gemeente’’, zegt burgemeester Jan Pieter Lokker.

De Hoge Raad doet op 21 juni uitspraak over de kwestie. Maar, zo zegt Lokker, dat hoeft niet te betekenen dat het daarna klaar is. Zo kunnen er weer nieuwe procedures worden gestart. ,,Het kan echt nog wel even duren, voordat er een definitieve uitspraak is. Over hoe en wat wil ik liever niet speculeren.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland