Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Vijfheerenlanden legt eisen op tafel voor nieuwe burgemeester

De nieuwe burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden moet een ambitieuze koploper zijn die ‘met de blik vooruit oog heeft voor de identiteit en tradities van de kernen’.

Dat staat in de profielschets die donderdagavond aan commissaris van de Koning van Utrecht Hans Oosters is overhandigd.

Inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden konden afgelopen periode door middel van een vragenlijst meedenken over de gewenste karaktereigenschappen van de eerste kroonbenoemde burgemeester van de nieuwe gemeente. Bijna 800 bewoners lieten van zich horen.

Vooruitstrevend

Een meerderheid koos voor vooruitstrevend, in plaats van behoudend. Ook willen de bewoners de burgemeester het liefst ‘in de wijken en dorpen zien’ en niet alleen ‘op het gemeentehuis’. Volgens de profielschets moet de nieuwe burgemeester de gemeente ‘verder brengen’. ,,Dat doet hij of zij als aanvoerder van diverse groepen en steeds weer op zo’n manier dat geen enkele groep aansluiting mist.’’

Vreugde en verdriet

De gemeente Vijfheerenlanden zoekt een bestuurder die de weg weet in Utrecht, maar ook in Den Haag. Maar ook zijn of haar neus laat zien op de Glasstadmars in Leerdam en de Paardenmarkten van Ameide en Vianen. ,,Daarbij is hij of zij in vreugde en verdriet in staat een betrokken burgervader of -moeder te zijn.’’

Vijfheerenlanden heeft op dit moment een interim burgemeester: Jan Pieter Lokker. De sollicitatieprocedure neemt naar verwachting nog wel enkele maanden in beslag.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland