Volledig scherm
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers bezocht in november van 2018 de ambulancepost in Meerkerk. Foto ter illustratie. © ANP

Vijfheerenlanden moet ruim twee ton betalen voor lege ambulancepost in Meerkerk

De gemeente Vijfheerenlanden moet ruim twee ton betalen om de leegstaande ambulancepost in Meerkerk over te nemen. De uitruklocatie kwam met de overgang naar de provincie Utrecht te vervallen.

De ambulancepost aan de Energieweg in Meerkerk is van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Nu het dorp, net als de rest van de gemeente Vijfheerenlanden, is verhuisd naar de provincie Utrecht, heeft die er geen functie meer voor.

De RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht) zou idealiter de ambulancepost overnemen, maar heeft aangegeven dat voor de regio Utrecht-Zuid de post niet gunstig ligt. Om aan de wettelijke aanrijtijden te voldoen, worden daarom twee nieuwe steunpunten voor ambulances ingericht nabij de brandweerkazernes in Lexmond en Schoonrewoerd.

Quote

De aankoop van dit pand is onderdeel van de afspraken die er zijn gemaakt

Maks van Middelkoop

Nieuwe eigenaar

De ambulancepost komt daarmee op het bordje van de gemeente Vijfheerenlanden te liggen. Wethouder Maks van Middelkoop stelt voor om het pand en de grond over te kopen voor de boekwaarde van ruim twee ton en zo snel mogelijk een nieuwe eigenaar te zoeken voor het pand of perceel.

Wat de wethouder betreft wordt in elk geval het nabijgelegen Hotel Tulip Inn benaderd of zij interesse hebben. Daarnaast zou het bedrijventerrein de parkeerplaatsen kunnen uitbreiden. Tot er een koper is gevonden, zal het pand worden verhuurd om in elk geval de jaarlijkse onderhoudskosten te kunnen dekken.

Leerdam en Zederik waren eerder vertegenwoordigd in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, terwijl Vianen was aangesloten bij de RAVU. Na de fusie tot Vijfheerenlanden moest door de gemeente worden gekozen voor een van de twee partijen. Het werd de RAVU. Met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid zijn afspraken gemaakt om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen en een goede verdeling van de kosten te zoeken. ,,De aankoop van dit pand is onderdeel van de afspraken die er zijn gemaakt’’, zegt wethouder Van Middelkoop.

De gemeenteraad van Vijfheerenlanden moet formeel beslissen tot de aankoop en daar 213.064,66 euro voor vrijmaken. De raad praat daarover in de vergadering van volgende week.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Meerkerk en omstreken? Schrijf je hier in!