Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Vijfheerenlanden sluit computersystemen af uit angst voor hackers

De gemeente Vijfheerenlanden heeft mogelijk een hack van buitenaf voorkomen, door per direct de Citrix-servers uit te schakelen. De server kampt landelijk met beveiligingsproblemen.

Eerder deze week kwam in het nieuws dat onder meer de gemeente Zutphen en het Medisch Centrum Leeuwarden waren gehackt via de Citrix-server. Al enkele weken is de gemeente Vijfheerenlanden, op advies van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), extra waakzaam op de eigen servers.

,,We zagen dat er wel erg veel bezoek op de site was’’, zegt woordvoerder van de gemeente Marieke Kuysters. ,,Donderdagavond kwam het advies van het NCSC om alle servers uit te schakelen uit voorzorg. Dat hebben we meteen gedaan.’’ Meerdere gemeenten die gebruik maken van Citrix hebben dat gedaan.

Zij benadrukt dat de gegevens van de inwoners veilig zijn. ,,We monitoren uitvoerig en houden alles scherp in de gaten. Er is geen geslaagde hack geweest.’’

Update

De gemeente verwacht in de loop van volgende week de systemen weer aan te kunnen zetten. ,,We zijn daarvoor afhankelijk van een update van de beveiligingssoftware van Citrix en dat hebben we helaas niet zelf in de hand’’, zegt Kuysters. 

Zolang de systemen uitgeschakeld zijn, kunnen inwoners niet via de website afspraken maken voor onder meer het aanvragen van paspoorten, rijbewijzen en identiteitsbewijzen. Ook kunnen bewoners geen gebruik maken van de digitale belastingomgeving van de gemeente. Theater Helsdingen in Vianen is ook aangesloten op het systeem en daardoor kunnen er online geen reserveringen worden gedaan. Kuysters benadrukt dat de gemeente voor alle zaken wél telefonisch bereikbaar is. Voor medewerkers van de gemeente betekent het dat ze niet vanuit huis kunnen werken.

De gemeente benadrukt digitale veiligheid enorm belangrijk te vinden. ,,We vragen hier niet voor niets steeds aandacht voor. Dit is een aandachtspunt voor inwoners, bedrijven, voor iedereen. We moeten allemaal alert zijn.’’

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen