Volledig scherm
Inwoners van Leerdam kozen voor dit ontwerp voor het Reilinghplein. © Impressie Studio Blad

Vijfheerenlanden trekt 1,5 miljoen uit voor bruisend stadsplein in Leerdam

De gemeente Vijfheerenlanden trekt anderhalf miljoen euro uit om van het Dokter Reilinghplein in Leerdam een bruisend stadsplein te maken. Burgemeester Jan Pieter Lokker waarschuwt al: dat bedrag is misschien niet genoeg.

In Leerdam wordt al jaren gesproken over het opknappen en aanpakken van het Dokter Reilinghplein in het centrum van de stad. Het plein moet gaan ‘bruisen’ en een mooie verbinding vormen tussen het treinstation aan de ene kant en de binnenstad aan de andere kant. Daarbij zet de gemeente erop in om van het plein een ‘verblijfsgebied’ te maken. Kortom: een plek waar het goed toeven is en niet alleen een straat om doorheen te lopen.

Inwoners mochten eerder al meedenken over hoe het vernieuwde plein eruit moet komen te zien. Zij kozen voor een stedelijk plein, een ontwerp met grote tegels en veel groen. De bomen moeten ook iets doen aan het ‘tochtige karakter’ van de locatie.

Quote

Het nu voorliggen­de ontwerp heeft een raming van 1,8 miljoen euro

Jan Pieter Lokker

Herinrichting

De 1,5 miljoen euro waarvoor het college van burgemeester en wethouders nu toestemming vraagt van de gemeenteraad, moet worden besteed aan een definitief ontwerp voor het plein en bevat ook de werkzaamheden voor de herinrichting.

In 2017 werd 147.000 uitgetrokken door de toenmalige gemeente Leerdam voor de voorbereiding van de herinrichting. Daar komt nu 1,5 miljoen voor de realisatie van het plein bij. Mogelijk is dat niet genoeg, waarschuwt burgemeester Lokker namens het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. ,,Het nu voorliggende ontwerp heeft een raming van 1,8 miljoen euro.’’ De gemeente hoopt echter dat er binnen het bouwteam ‘optimalisaties, bezuinigingen en slimme, betaalbare oplossingen’ kunnen worden bedacht om de kosten wat te drukken. Mogelijk moet er dus in een later stadium nog extra geld bij.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Zo ziet het plein er nu uit. © Gemeente Leerdam

Kunstwerk

En er is nóg een risicofactor: het plein is - zoals het nu is - eigenlijk in zijn geheel een kunstwerk, gemaakt door Marijke de Goeij. Op het kunstwerk rusten auteursrechten die de gemeente kunnen beperken. ,,De gemeente is niet zonder meer vrij in de herinrichting van het plein’’, schrijft Lokker. De Goeij heeft bij het ontwerpen van de plannen al mondeling haar goedkeuring gegeven voor de herinrichting, maar moet dat nog schriftelijk bevestigen.

,,De komende tijd zal er op gericht zijn om haar medewerking ook op papier vast te leggen.’’ De gemeente wil de kunstenaar ook bij de nieuwe ontwikkelingen van het plein betrokken houden. 

De gemeenteraad praat volgende week over de plannen en beslist volgende maand of het goedkeurt dat er 1,5 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de herinrichting.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Leerdam en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland