Volledig scherm
Servaas Stoop (rechts) werd geridderd door Commissaris van de Koning Jaap Smit. © Korendijk

Vriend en vijand zijn lovend over nieuwe burgemeester West Betuwe

Een ruimdenkende SGP’er die voor ieders overtuiging openstaat. En een ervaren bestuurder, die in moeilijke kwesties zelfs de hevigste tegenstanders mee weet te krijgen. West Betuwe mag in haar handen wrijven met Servaas Stoop (57) als nieuwe burgemeester, beweren vriend en vijand.

De SGP’er uit Hendrik-Ido-Ambacht, getrouwd en vier kinderen, wordt 22 november geïnstalleerd. Hij brengt een bak aan bestuurservaring mee. Zo was hij al burgemeester in Dirksland (nu Goeree-Overflakkee), Korendijk (nu Hoeksche Waard) en waarnemend burgemeester in Zuidplas.

Politici daar koesteren vooral positieve herinneringen aan hem. ‘Een warme, aimabele man’, zegt menigeen. Zakelijk ook. Deskundig. Attent. Af en toe streng, als het moet. Een man ook met een ‘uitstekend gevoel voor de verhoudingen met de burger’, weet raadslid Aart Slobbe van de ChristenUnie/SGP-fractie Zuidplas. ,,Bij ongeregeldheden tijdens oud en nieuw was de ME ingezet. Daarop kwam veel protest. In een stampvol gemeentehuis wist hij iedereen perfect uit te leggen waarom zo was gehandeld.”

Eerder, al in zijn tijd in Dirksland, was hij er voor de burger. Nadat in Melissant een man zijn vrouw en kind vermoordde, sprak hij diezelfde avond nog inwoners moed in tijdens een snel belegde bijeenkomst.

Flater

Bij SGP-wethouder Johan Matze komen direct de felle discussies over windturbines in Korendijk naar boven, als het gaat om Stoops omgang met mensen. ,,Het waren turbulente vergaderingen. Door zijn rust en uitleg hadden zelfs de hevigste tegenstanders uiteindelijk begrip voor de plannen.”

Stoop is geen politicus van grote rellen. Al beging hij in 2016 een flater. Vijftien onschuldige inwoners van Nieuw-Beijerland kregen een brief met beschuldigingen van vandalisme en overlast op het strand. Onterecht; zij hadden hier niets mee te maken. Snel volgde een excuusbrief.

Over zijn SGP-signatuur klinken wél bezorgde geluiden in West Betuwe. Onterechte zorgen, zeggen politici die met hem hebben samengewerkt. Zij roemen juist Stoops open houding en ruimdenkendheid. ,,Hij is in de eerste plaats burgemeester. En ja, toevallig SGP-lid”, zegt Paul Boogaard, CDA-wethouder van Korendijk (opgegaan in Hoeksche Waard). ,,Geen zorgen voor wie een andere overtuiging heeft. Hij weet zijn houding perfect aan te passen aan die van de samenleving.” 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit West Betuwe en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland