Volledig scherm
Fietsers delen de rijbaan met auto's op een deel van de Banneweg. © Google Streetview

Vrijliggend fietspad en veiligere oversteken bij onderhoud van Gorcumse Banneweg

Fietsers krijgen ter hoogte van het stadhuis in Gorinchem een vrijliggend fietspad. Dit wordt aangelegd tijdens het groot onderhoud van de Banneweg. Het is een van de aanpassingen die wordt doorgevoerd op aandringen de Gorcumse gemeenteraad. Kosten: 550.000 euro.

Fietsers die vanaf het stadhuis richting het Beatrixziekenhuis rijden, hebben op een groot deel van de route hun eigen fietspad. Maar tussen het Stadhuisplein en appartementencomplex Evia aan de Banneweg - een traject van zo’n driehonderd meter - delen ze de weg met autoverkeer.

Oversteken

Dat stuk weg wordt nu gezien als gevaarlijk. En dat geldt ook voor de oversteken van de kruisingen met de Vroedschapstraat en de Mollenburgseweg.

Op de kruising met de Vroedschapstraat wordt de oversteek aangepast. Deze sluit beter aan op het fietspad aan de overzijde van de straat. Dat stuk tussen de Vroedschapstraat en het Lindelaantje wordt namelijk zo aangepast dat er in beide richtingen veilig te fietsen is. Veel fietsers rijden momenteel via de overzijde van de weg richting het Lindelaantje en het station.

Ter hoogte van de Mollenburgseweg en winkelcentrum Piazza Center komt er een nieuwe, aparte oversteek voor fietsers. Zij staan nu nog tussen de auto’s als ze de weg over willen.

Provincie

Het aanpassen van die kruisingen kost 300.000 euro. De aanleg van het vrijliggend fietspad wordt begroot op 250.000 euro. Het bedrag van 550.000 euro komt bovenop de 1,8 miljoen euro die al werd berekend voor het groot onderhoud aan de Banneweg. De provincie Zuid-Holland heeft al toegezegd 553.000 euro voor haar rekening te nemen van die kosten. Al moet de subsidie nog wel formeel worden aangevraagd.

Het college van b en w de raad al gevraagd in te stemmen met de onderhoudsklus. Maar de politiek had liever gezien dat gelijk meer problemen zouden worden aangepakt, waaronder de file tijdens de avondspits. Onder aanvoering van D66 werd hierom gevraagd, temeer omdat het overkoepelend mobiliteitsplan op zich laat wachten.

Het college meent dat het onderhoud van de Banneweg niet veel meer uitstel kan hebben. Het paste zijn voorstel zo aan dat het bij grotere ingrepen aan de Banneweg de huidige investeringen niet worden teniet gedaan.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland