Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Vrijwel overal daalde het aantal auto-inbraken, maar in Gorinchem nam het juist toe

In heel de regio daalde het aantal auto-inbraken in 2019, behalve in Gorinchem. Daar nam het aantal zelfs toe met ruim 37 procent. De politie waarschuwde hiervoor eerder in de Gildenwijk en de Haarwijk.

In 2019 werd gemiddeld 132 keer per dag een auto-inbraak gepleegd in Nederland. In totaal registreerde de politie 48.500 misdrijven. Dieven waren het vaakst uit op navigatie-apparatuur, dure velgen of vergeten handtassen, blijkt uit een analyse van politiecijfers door LocalFocus.

In totaal daalde het aantal auto-inbraken vorig jaar met negen procent, ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook in deze regio is een flinke daling van het aantal inbraken te zien. Procentueel gezien gaat het om forse dalingen van zelfs bijna 71 procent in Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden. In West Betuwe nam het aantal diefstallen uit voertuigen af met bijna 47 procent. 

Koploper Vijfheerenlanden

In absolute aantallen is Vijfheerenlanden ‘koploper’ wat betreft het aantal auto-inbraken. Daar werd vorig jaar uit 155 auto’s gestolen. Dat is alsnog een daling ten opzichte van een jaar daarvoor van bijna 27 procent. 

In Gorinchem was sprake van 136 auto-inbraken, maar daar nam het aantal inbraken wel als enige in deze regio toe. In 2018 werd er uit 99 auto’s gestolen in Gorinchem. In Altena werd in 2018 gestolen uit 86 auto’s en in 2019 uit 81 auto's. Een daling van bijna 6 procent. 

Het artikel gaat verder onder het kaartje. 

Politie

De politie waarschuwde halverwege 2019 al dat zij steeds vaker meldingen krijgt van autodiefstallen in Gorinchem. Het zou met name gaan om de wijken Gildenwijk en Haarwijk, lieten de agenten van het politieteam Lek en Merwede weten. Afgelopen juni werd in een maand tijd vijftien keer ingebroken in auto’s. De buit varieerde volgens de politie van kleding, losse navigatiesystemen en zonnebrillen tot hele multimediasystemen.

Rivierenland