Gerrit van Bruchem (links) en Sander Goossens van twee grote supermarkten in Vianen, hopen dat de zondagssluiting uit de politieke sfeer gehaald wordt en dat ondernemers daar zelf over gaan beslissen in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden.
Volledig scherm
Gerrit van Bruchem (links) en Sander Goossens van twee grote supermarkten in Vianen, hopen dat de zondagssluiting uit de politieke sfeer gehaald wordt en dat ondernemers daar zelf over gaan beslissen in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. © Astrid Pel

VVD Vijfheerenlanden wil niet met SGP in coalitie wegens zondagsrust

VVD Vijfheerenlanden wil niet met de SGP in een coalitie in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Dat heeft lijsttrekker Hanneke van der Leun uitgesproken tijdens het slotdebat in Vianen. Breekpunt voor de VVD is de zondagssluiting van winkels.

De kans is mede hierdoor groter dat winkels op zondag open kunnen in Vijfheerenlanden, denken de twee ondernemers Gerrit van Bruchem en Sander Goossens van de Vianense Jumbo en Albert Heijn. Het in gevaar komen van de zondagrust blijft een heikel en emotioneel punt in aanloop naar verkiezingen op 21 november.

Quote

Onze twee supermark­ten in Vianen lopen elke zondag samen inderdaad rond de 30.000 euro mis. Dat gaat de brug over

Sander Goossens (Albert Heijn Vianen)

In Vianen hield een stug coalitieakkoord tussen VVD, CDA, SGP, PvdA en VHL Lokaal de Vianense ondernemers vele jaren in een wurggreep. Tijdens het uitruilen van principiële kwesties bij de vorming van het college van Vianen, had de SGP de zondagsrust hoog in het vaandel gehouden. Omdat de door deze partij afgevaardigde wethouder de economische portefeuille beheert, kan heel Vianen op zijn kop gaan staan maar de winkels blijven op zondag dicht.

Hanneke van der Leun van de VVD heeft nu voor het eerst uitgesproken dat de zondagopenstelling dit keer voor de VVD wél een breekpunt is en dat haar partij niet meer in een college gaat met SGP of ChristenUnie als dit betekent dat de zondagrust belangrijker is dan de vrijheid voor ondernemers. Een college met SGP en VVD samen is daarom vrijwel onmogelijk geworden. ChristenUnie is ook voor zondagrust maar minder uitgesproken dan de SGP. Onder aanvoering van vooral D66 Vijfheerenlanden willen PvdA, GroenLinks en VVD het issue van de openingstijden uit de politiek halen en de ondernemers zelf laten beslissen.

Graaigrutters

In Zederik mogen ook de winkels niet open op zondag, maar daar is de bevolkingssamenstelling zodanig dat dit vrij geruisloos gaat. Echter, mocht het zover komen dat ondernemers na 1 januari wél zelf kunnen beslissen wanneer ze open of dicht zijn, dan kunnen ook supermarkten in Ameide, Meerkerk en Lexmond overwegen om ruimere openingstijden te hanteren.

Het CDA met als lijsttrekker Maria de Jong uit Ameide, is voorstander om per kern de politiek te laten beslissen of winkels open kunnen op zondag en VHL Lokaal gaat hierin mee. SGP is mordicus tegen zondagopenstelling. Lijsttrekker Arie Keppel van de staatkundig reformeerden had het in een emotioneel moment over ‘graaigrutters’, hiermee verwijzend naar mannen als Goossens en Van Bruchem.

Goossens: ,,Onze twee supermarkten in Vianen lopen elke zondag samen inderdaad rond de 30.000 euro mis. Dat gaat de brug over. Natuurlijk is dat voor ons belangrijk maar nog belangrijker is het signaal vanuit de inwoners. Die willen dat wij als ondernemers zelf kunnen beslissen of we open zijn of niet. Dat geldt voor alle ondernemers in Vianen, niet alleen voor ons. Daar moet naar geluisterd worden.’’

Gerrit van Bruchem: ,,Als partijen eenmaal aan de onderhandelingstafel zitten, kan het toch zijn dat het een politiek issue wordt. En dat is wat wij juist niet willen. Laat alle ondernemers zelf beslissen wat ze willen. Dat kunnen wij beter dan politici.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland