Volledig scherm
Wateroverlast aan de Nieuweweg, vorig jaar. © Cees van der Wal

Waterschap Rivierenland geeft tips bij grote hoosbuien

Op grote hoosbuien is nog lang niet iedereen voorbereid, constateerde Waterschap Rivierenland. Daarom begint het waterschap de bewustwordingscampagne HoHoHoosbui.

Quote

Zo'n vaart zal het vast niet lopen, denken mensen vaak

Flinke hoosbuien. Ze zullen, als gevolg van klimaatverandering, vaker over Nederland trekken en zullen ook heftiger worden, weten de experts van Waterschap Rivierenland. En met alle gevolgen van dien: de straten blank, de kelders vol en in de kamers een laag water. Te voorkomen zijn de buien volgens woordvoerder Freek Jochems niet, maar hun overlast verminderen kan wel. Een belangrijke rol is hier weggelegd voor, zo zegt hij, burgers zelf. Maar wat zij dan precies kunnen doen, dat weten ze vaak zelf niet. Daarom startte het waterschap deze week de campagne HoHoHoosbui.

De onwetendheid kwam aan het licht tijdens een toer die het waterschap eind vorig jaar maakte langs weekmarkten in verscheidene gemeentes. Vanuit een opvallende caravan vroegen medewerkers inwoners naar hun visie op wateroverlast. ,,Mensen die al eens problemen hebben gehad, waren zich veel bewuster van de gevaren, maar hadden wel meer behoefte aan informatie'', zegt Jochems. ,,En mensen die het nog niet hebben meegemaakt, zijn er niet mee bezig. Ze staan zelfs minder open voor tips. 'Zo'n vaart zou het niet lopen', denken ze vaak.''

De bewustwordingscampagne moet daar verandering in brengen. Met borden, posters in bushokjes en via sociale media probeert het waterschap zo veel mogelijk mensen naar de speciale website hohohoosbui.nl te krijgen. Bezoekers vinden daar allerlei tips om wateroverlast te voorkomen. De meest in het oog springende volgens Jochems: ,,Betegel niet heel je tuin, maar maak ruimte voor beplanting. Dat is beter voor de afwatering.'' Op de site zijn nog meer tips te vinden. Zet een regenton in de tuin bijvoorbeeld. Die vangt heel veel regenwater op. Of maak de dakgoot regelmatig schoon. Dan kan regenwater goed weg. Of plaats een terugslagklep in het riool. Zo borrelt regenwater na een flinke bui niet op in bijvoorbeeld het toilet. Het zijn zowel grote maatregelen als kleine. Want, benadrukt Jochems: alle beetjes helpen.

Extreem veel

Dat betekent niet dat het waterschap niets doet. Integendeel. Het waterschap heeft afgelopen jaren, samen met verschillende gemeentes, op allerlei plekken in de regio duikers verbreed, waterbergingen aangelegd en knelpunten uitgebaggerd.

Al die maatregelen zijn hard nodig, bleek tijdens het noodweer in augustus 2015. Extreem veel neerslag viel er toen voor de zoveelse keer, wat voor forse overlast zorgde. Hardinxveld-Giessendam kreeg het flink voor de kiezen, en ook het land van Heusden en Altena. Na deze hoosbuien zag het waterschap nog meer noodzaak wateroverlast aan te pakken.