We moeten meer groen op ons erf hebben, voor de natuur en voor onszelf
Meer natuur op je erf zodat er meer dieren om je huis zitten. Al 36 inwoners van de gemeente Altena doen dat met het project Ervenplus van Brabants Landschap. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de mens.
Mensen die meedoen krijgen een voorstel om hun erf groener te maken. Dit krijgen ze van een deskundige van Brabants Landschap. De dingen die bewoners rondom hun huis kunnen veranderen variëren van een schapenweide tot een composthoop plaatsen. ,,Het ligt eraan wat ze willen”, zegt coördinator soortenbehoud Jochem Sloothaak. ,,Een composthoop kost niks, maar daar leven wel al veel diersoorten in.”
Een composthoop kost niks, maar daar leven wel al veel diersoorten in
Want daar is het project op gericht: meer leven op het erf. Dat begint bij insecten en muizen. ,,Die zijn voedsel voor vogels zoals uilen”, zegt Sloothaak. ,,Je hoeft je overigens geen zorgen te maken om de muizen. Alleen de huismuis wil naar binnen. Wij willen de bosmuis, veldmuis en spitsmuis lokken. Die horen op een erf en zitten altijd buiten.”
Een groene omgeving helpt volgens Sloothaak niet alleen de populatie van diersoorten in stand te houden. ,,Het is ook goed voor het toerisme. Mensen waarderen ouderwetse erven als ze door de polder fietsen of wandelen. En de bewoners ontdekken wat er allemaal leeft om hun huis. Daar krijgen ze plezier van.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Altena plant bomen ter nagedachtenis aan coronaslachtoffers: hier komen ze te staan
In vijf dorpen in Altena wordt dinsdag 30 november een boom geplant ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de coronapandemie. De Bomen van Hoop zijn een initiatief van de gemeenteraad. -
Verdachte van moord in Kinderdijkse villa ontkent betrokkenheid: ‘Maar hij begrijpt waarom hij vastzit’
-
Woningnood onder gierzwaluwen in Dussen, zo lossen ze dat probleem daar op
Dussen gaat de gierzwaluwen in het dorp meer de ruimte geven. Reden? Er is woningnood, stelt vogelaar Len Bruining van Altenatuur. Samen met dorpsgenoten worden binnenkort nestkasten gemaakt. Niet alleen voor de gierzwaluw, maar ook voor mussen en mezen. Daarmee wordt ook meteen de eikenprocessierups bestreden.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
MET VIDEO
Dierenasiel Gorinchem richt dierenhuiskamers in voor senioren: ‘Die missen het ommetje en het knuffelen’
Met honden en katten op bezoek bij verzorgingshuizen, om te knuffelen en te praten over het werk in het asiel. Dierenasiel Gorinchem deed het met regelmaat voordat de coronacrisis uitbarstte. Maar omdat dat tijdens de pandemie niet meer kon, doet het asiel het sindsdien anders. Senioren kunnen er nu terecht om te knuffelen met dieren in speciaal ingerichte huisdierenkamers. -
PREMIUMDE ONTMOETING
Karel bezoekt elke dag zijn Schotse Hooglanders: kalfje Xanne is verwekt met zaad uit 1991
In de Ontmoeting reist verslaggever Gijs Kool door het Rivierenland en schrijft verwonderd over de mensen, dieren en dingen die hij daar tegenkomt.