Volledig scherm
© Stichting Gouden Eeuw Gorinchem

Werken Aert van der Neer samengebracht

KunstBurgemeester Govert Veldhuijzen onthult volgende week vrijdag in het Gorcums Museum twee werken van de Gorcumse meester Aert van der Neer (1603-1677). Die heeft het museum aan de Grote Markt tijdelijk in bruikleen gekregen.

,,Het is voor het eerst dat de drie thema's waarop landschapsschilder Van der Neer zich toelegde, bij elkaar in één tentoonstelling te zien zijn'', zegt Bert Biemans. De voorzitter van de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem is gastconservator Oude Meesters voor het Gorcums Museum.

Sinds februari 2011 heeft het museum een zomerlandschap in bezit van deze geboren Gorcumer. Het werk is in bruikleen van de stichting die het op de kop wist te tikken op een kunstveiling bij Sotheby's in Amsterdam. Stichting Fonds Ontwikkeling Wonen en Welzijn financierde de aankoop en is eigenaar van het doek. Het fonds staat bekend om zijn ondersteuning van culturele en maatschappelijke doelen in de Arkelstad.

Maanlicht
Buiten zomerlandschappen schilderde Van der Neer ook veelvuldig winterlandschappen. Zo'n werk heeft het Gorcums Museum in bruikleen gekregen van het Mauritshuis in Den Haag. Een particuliere eigenaar stelde zijn schilderij beschikbaar: een landschap bij maanlicht. Met dit laatste thema maakte de Gorcumse meester vooral naam.

Kunsthistorica Marleen Windhorst geeft voorafgaand aan de onthulling een lezing over de huizen in Gorinchem waar Van Neer heeft gewoond.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement