Volledig scherm
De Broekgraaf in Herwijnen, waar de radartoren als het aan Defensie ligt moet komen. © Cor de Kock

West Betuwe: ‘Defensie onderzoekt alternatieve plek radartoren’

Het ministerie van Defensie onderzoekt of de radartoren die in Herwijnen moet komen en veel weerstand oproept, alsnog ergens anders kan worden geplaatst.

Dat blijkt uit een brief die de gemeente West Betuwe aan staatssecretaris Barbara Visser heeft gestuurd. Die brief blikt terug op een gesprek tussen de bewindsvrouw en de gemeente West Betuwe, afgelopen vrijdag. Toen bezocht zij het college om over de radartoren te praten.

Burgemeester Harry Keerweer van West Betuwe heeft de staatssecretaris in dat gesprek laten weten dat hij zich grote zorgen maakt om de maatschappelijke onrust die de plannen van Defensie teweeg brengen. Ook zegt hij dat het college zich ‘overvallen’ voelt door de aanpak van Defensie.

In een reactie heeft de staatssecretaris laten weten dat het nooit de bedoeling is geweest druk uit te oefenen op het college en dat ze ‘als deze indruk is ontstaan’ daar verontschuldigingen voor aanbiedt, net als de eveneens bij het gesprek aanwezige commodore Dick van Ingen van Defensie.

Ergens anders

Van Ingen heeft West Betuwe ook laten weten dat er intern onderzocht wordt of de radartoren toch niet op een ‘mogelijke alternatieve locatie’ kan komen. Dat kan echter alleen binnen een gebied waar de radar ‘optimaal kan functioneren.’ Hoe groot dat gebied is, is niet duidelijk.

Uit de brief blijkt ook dat onderzoekbureau TNO onderzoekt wat het effect is van cumulatieve straling. Dat wil zeggen: de optelsom van stralingsbronnen in en rond Herwijnen. Dat de radartoren - die het luchtruim van Nederland scant op vijandig vliegverkeer - bovenop de straling van de KNMI-radar en de straling van de radars van voorbijvarende schepen komt, is iets waar inwoners zich zorgen over maken.

Vorig jaar liet de gemeenteraad van Lingewaal mede vanwege die onrust weten géén radarstation in Herwijnen te willen. Met name omdat Defensie er in haar ogen niet in slaagde om de zorgen van inwoners over hun gezondheid weg te nemen. Ook de sinds januari ontstane fusiegemeente West Betuwe weigert mee te werken, ook al mag Defensie de radar alsnog neerzetten met het oog op het landsbelang.

In de commissievergadering van de Tweede Kamer wordt de kwestie woensdagmiddag besproken

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Herwijnen en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen