De plek waar de radartoren moet komen: de Broekgraaf in Herwijnen.
Volledig scherm
De plek waar de radartoren moet komen: de Broekgraaf in Herwijnen. © COR DE KOCK

West Betuwe verzet zich tegen radartoren in Herwijnen

West Betuwe gaat strijden tegen de bouw van een militaire radartoren in Herwijnen. Het ministerie van Defensie drukt de toren door ‘in het landsbelang’ maar West Betuwe schaart zich achter haar eigen bezorgde inwoners, die bang zijn voor de straling die het station uitzendt. 

Dat West Betuwe zich niet neerlegt bij het besluit van Defensie, heeft het college donderdagmiddag bekendgemaakt. Alle mogelijke manieren om bezwaar te maken in de procedure, zullen worden aangegrepen. ,,Defensie start een inpassingsprocedure, maar de zorgen bij de inwoners over de gezondheidsrisico's zijn niet veranderd", licht een woordvoerder van West Betuwe toe. ,,We gaan daarom alle bezwaarmogelijkheden die er komen, benutten.” 

Tweede Kamer 

Een artist impression van hoe de radartoren aan de Broekgraaf er straks uit komt te zien, als hij wordt gebouwd.
Volledig scherm
Een artist impression van hoe de radartoren aan de Broekgraaf er straks uit komt te zien, als hij wordt gebouwd. © Thales Nederland

West Betuwe benadrukt dat niet alleen de gemeente, maar ook iedere andere belanghebbende straks de mogelijkheid heeft om te reageren op de plannen.  Het is nog onduidelijk wanneer en op welke manier dat kan. Als eerste zijn de Eerste en de Tweede Kamer aan zet. Alleen als die allebei in meerderheid tegen zouden stemmen, gaat het plan niet door. Zij kunnen nog reageren tot in de eerste week van juli. Als ze niet reageren, geldt dat als toestemming. 

De radartoren, die maximaal dertig meter hoog wordt, houdt de gemoederen in Herwijnen en omstreken al jaren bezig. Vorig jaar verzette de hele gemeenteraad van Lingewaal zich tegen de komst van de toren, maar toen al was duidelijk dat de Rijksoverheid dat protest naast zich neer kon leggen. Dat gebeurde begin deze maand, toen staatssecretaris Barbara Visser aan de Tweede Kamer schreef dat er een zogeheten ‘Rijkscoördinatieregeling’ komt,  een duur woord voor een regeling die gebruikt wordt als het landsbelang groter is dan het lokale belang. De toren moet er komen ‘in het kader van de nationale veiligheid', zo schreef Visser in haar brief.  

Het radarstation heeft straks als doel om het hele Nederlandse luchtruim te bewaken tegen vijandig vliegverkeer. Twee soortgelijke torens staan nu al bij Wier in Friesland en in Nieuw-Milligen bij Apeldoorn. Die laatste is volgens Defensie verouderd en moet worden afgebroken. Herwijnen is volgens Defensie de meest ideale plek voor een nieuwe toren, omdat het bereik optimaal zou zijn en er geen windmolenpark in de buurt ligt dat het signaal verstoort. In Nieuw-Milligen zou het nog te bouwen windmolenpark in Flevoland voor problemen gaan zorgen, zo luidt het argument. 

Vorig jaar heeft Defensie meerdere bijeenkomsten georganiseerd om inwoners die bang zijn voor de straling, gerust te stellen. Het wetenschappelijke instituut TNO liet toen ook weten dat de straling regelmatig gemeten gaat worden, door onafhankelijke experts, als de radar eenmaal aan staat. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Herwijnen en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland