Zonnepanelen in aanbouw (elders). Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Zonnepanelen in aanbouw (elders). Foto ter illustratie. © ANP

West Betuwe wil zonnepanelen op veel meer daken en ook op landbouwgrond

Op veel meer daken in West Betuwe moeten zonnepanelen komen. De installatie ervan loopt achter, vindt de gemeente - en er is haast bij. ,,Het gaat nu in een te laag tempo.’’ Het college wil een ‘zonneconsulent’ aanstellen, die bedrijven en organisaties gaat adviseren over de aanschaf en aanleg van zonnepanelen. Dat moet eventuele drempels wegnemen.

Vermoedt wordt dat de voornaamste redenen om het dak leeg te houden van praktische aard zijn: de kosten zijn te hoog voor wat het oplevert, of de eigenaar van het gebouw moet investeren, terwijl de gebruiker degene is die van de zonnepanelen gaat profiteren.

Verder zijn bedrijven nog onzeker over de toekomst en weten ze niet of het dak over vijftien jaar nog tot hun beschikking is. Een ander probleem is dat sommige daken simpelweg niet geschikt zijn.

West Betuwe hoopt door actief te communiceren veel meer pandeigenaren te overtuigen van het belang van zonnepanelen. Als dat lukt, zal ook landbouwgrond zonnepanelen krijgen, want ‘met alleen daken redden we het niet.’

Rivierenland

Poll

Het veiligheidsgevoel op het parkeerterrein Buiten de Waterpoort kan worden vergroot door camera's te plaatsen

  • Ja, mee eens (68%)
  • Nee, camera's zijn niet de oplossing (32%)
527 stemmen