Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

WHO: Teveel ‘fijne’ fijnstof in lucht boven Gorinchem

De concentratie fijnstof in de lucht in Gorinchem is te hoog. Althans volgens de maatstaven die Wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert. Dat blijkt uit een onderzoek van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.    

Er is echter geen reden tot zorg, zo laten burgemeester en wethouders van Gorinchem in een informatiebrief aan de gemeenteraad weten. De advieswaarden van de WHO liggen lager dan die binnen de Europese Unie worden gehanteerd voor luchtvervuiling. Die worden niet overschreden.

,,De verwachting is dat is de concentratie PM2,5 in 2030 wel aan de advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie voldoet’’, schrijft het college.

Meetpunten

In Gorinchem wordt sinds 2010 de luchtkwaliteit in de gaten gehouden met behulp van een groot aantal meetpunten verdeeld over de stad. Deze brengen in beeld hoeveel stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM2,5 en PM10) er in de lucht zit. Te hoge concentraties kunnen leiden tot luchtwegproblemen bij mensen. Ook zijn deze schadelijk voor planten en dieren.

Bij de concentraties fijnstof wordt onderscheid gemaakt tussen de grootte van de deeltjes. Fijnstof PM10 is grover dan PM2,5. Als het gaat om PM10 zit Gorinchem net op de grens van de advieswaarde van de WHO. ,,Als het gaat om de Europese regels voldoen we ruimschoots’’, aldus het college in zijn brief. ,,Dat geldt ook voor NO2.’’

,,We werken samen met het Rijk en de provincie aan de verbetering van de luchtkwaliteit’’, licht gemeentewoordvoerder Manon Ensink toe. ,,Als gemeente heb je immer maar beperkt invloed. Maar door bijvoorbeeld over te stappen op elektrische auto’s oefenen we wel wat invloed uit.’’

Quote

Door bijvoor­beeld over te stappen op elektri­sche auto’s oefenen we wel wat invloed uit

Manon Ensink

Groen

Op de Banneweg die de westkant van de stad ontsluit, is de luchtkwaliteit slechter in vergelijking met andere delen van Gorinchem. Dat laat zich verklaren door de dagelijkse file. ,,Langs die weg leggen we momenteel een geluidswal aan die wordt beplant. Groen helpt bij het verminderen van die luchtvervuiling’’, aldus Ensink.

Wanneer er over een paar jaar bij de verbreding van de A27 bij Gorinchem meer files komen te staan, leidt dit ook tot meer fijnstof. Maar Rijkswaterstaat verwacht niet dat de grenswaarden zullen worden overschreden. ,,De concentraties liggen ruimschoots onder de normering’’, aldus een woordvoerder.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland