Volledig scherm
De gemeente gaf eerder groen licht voor de turbines, maar had iets in de regelgeving over het hoofd gezien. © Cor de Kock

Windmolens in polder bij Groot-Ammers moeten weg: ‘Nu geen uitzondering maken’

Twee windturbines in de polder bij Groot-Ammers mogen daar niet blijven staan. Het plan van het college om de molens met terugwerkende kracht te legaliseren, kreeg vanavond te weinig steun van de gemeenteraad van Molenlanden.

De turbines staan al sinds januari op een boerenerf aan het Graafland. Het college van burgemeester en wethouders gaf daarvoor eerder groen licht, maar had iets in de regelgeving over het hoofd gezien. Zo is het beleid van de gemeente dat windmolens alleen langs ruilverkavelingslinten en op bedrijventerreinen mogen komen. Omwonenden die daarop wezen, werden in het gelijk gesteld door de commissie bezwaarschriften.

Tegenstemmen

Om de turbines alsnog te legaliseren, was een zogenoemde ‘verklaring van geen bedenkingen’ nodig. Van alle fracties in de gemeenteraad bleken enkel ChristenUnie en Progressief Molenlanden daar vanavond voorstander van. Doe Mee! Molenlanden, CDA, SGP en VVD stemden allemaal tegen.

,,Wat ons betreft geen losse flodders, in de vorm van twee windmolens op plekken waar ze niet mogen’’, stelde Mario de Lijster van Doe Mee! bijvoorbeeld. De gemeenteraad van Molenlanden buigt zich in de zomer over een nieuw, gemeentebreed beleid rond windmolens.

VVD’er Philomeen Breddels sloot zich daarbij aan. ,,Laten we ons beleid niet nu al oprekken. En bovendien: de inwoner die de molens heeft geplaatst, deed dat terwijl de bezwaarprocedure nog liep. De consequenties zijn dus voor hem.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Groot-Ammers en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland