Volledig scherm
De wormenkwekerij in Almkerk wil uitbreiden. © The Dutch Nightcrawlers

Wormkweker Almkerk heeft altijd 25.000 kilo wormen op voorraad, maar wil er nog meer kunnen kweken

Wormenkwekerij The Dutch Nightcrawlers in Almkerk wil verder uitbreiden. Vorig jaar werd al een stuk aangebouwd met een oppervlakte van 1200 vierkante meter, maar eigenaar Bas de Peuter heeft meer ruimte nodig.

Bij de gemeente Altena ligt het verzoek voor nóg een uitbreiding van minimaal 5000 vierkante meter. De handel in Amerika noemt hij als voornaamste reden. De wormen worden voornamelijk gekweekt voor hengelsporters.

Het bedrijf beschikt over een constante voorraad van minimaal 25.000 kilo wormen. ,,Dit jaar exporteren we 300 miljoen wormen, ruim de helft daarvan naar de Verenigde Staten. In elke Walmart zijn onze wormen te vinden. Die winkelketen heeft 3600 filialen, kun je nagaan’’, zegt De Peuter, die ook levert aan hengelsportzaken in Nederland.

Meelwormen

De wormenkweker, die ook wethouder in Woudrichem was, wil de extra ruimte ook gebruiken om er meelwormen te kweken. ,,Meelwormen zijn efficiënte eiwitproducenten en deze vrijkomende stoffen willen we inzetten ter vervanging van sojaschroot in kippen- en varkensvoer.’’

De Peuter realiseert zich dat de uitbreiding fors is. ,,Ik wil daarom rekening houden met de omgeving en overleggen met omwonenden, direct betrokkenen en inwoners van Uppel.’’

De laatste uitbreiding van 2018 behelsde ook de installatie van zo’n 1000 zonnepanelen, waardoor The Dutch Nightcrawlers energieneutraal kan opereren. Het bedrijf wil ook stoppen met de plastic bakjes waarin de wormen worden gekocht. De Peuter introduceert binnenkort composteerbare bakjes.

Volledig scherm
Wormenkweker Bas de Peuter bij de viswormen in een Walmart-filiaal in Amerika. © The Dutch Nightcrawlers

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Almkerk en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland