Volledig scherm
De de huidige verouderde verlichting. © Teus Van Tilborg

Woudrichem trekt tonnen uit voor vervangen van verlichting in vesting

De historische vesting Woudrichem krijgt nieuwe openbare verlichting. Dat is ook hard nodig.

De openbare verlichting in de vesting Woudrichem wordt in zijn geheel vernieuwd. De kosten daarvan bedragen 337.500 euro waarvoor geen subsidiemogelijkheden zijn. De gemeenteraad gaat met de vervanging akkoord. Het gaat in totaal om 130 masten en 134 armaturen. De vernieuwing vindt in één keer plaats. Het vervangen van de verlichting begint waarschijnlijk in het voorjaar van 2018.

Historisch

De openbare verlichting in de vesting wijk af van die elders in de gemeente. Dit heeft alles te maken met de historische omgeving. De huidige verlichting is sterk verouderd en storingsgevoelig als gevolg van roestvorming in de mast. Daarbij komt ook nog dat de lichtkwaliteit sterk verouderd is.

De klus wordt in één keer uitgevoerd. Een gefaseerde uitvoering zou tot gevolg hebben dat de ene straat wel nieuwe LED-verlichting heeft en de andere niet. Op de kosten van de verlichting wordt jaarlijks 2000 euro bespaard.

Burgemeester en wethouders benadrukken dat de ombouw van de verlichting geen of nauwelijks gevolgen heeft voor de uitstraling van de vesting, De nieuwe masten zijn namelijk gelijk aan de huidige en bij de armaturen is er slechts een klein verschil. De bewoners zullen bij de vervangingsoperatie worden betrokken.

poll

De borden 'Gorinchem-centrum' moeten vervangen worden door borden 'Gorcum-Vesting'

  • Eens, dat spreekt veel meer aan (51%)
  • Oneens, het is toch gewoon een centrum (49%)
641 stemmen