Volledig scherm
Het ontwerp voor de nieuwe elektrische veerboot van Riveer Gorinchem is klaar. © Foto gemeente Gorinchem

Zicht op water én lucht in nieuwe elektrische pont van Riveer

Grote ramen en een glazen dak, passagiers op de nieuwe elektrische veerboten van Rivier kunnen straks niet alleen het water, maar ook de lucht zien tijdens hun oversteek.  Het ontwerp voor het voet- en fietsveer door CoCo Yachts uit Gorinchem is klaar. De nieuwe boot moet begin 2020 al voor Riveer gaan varen tussen Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Werkendam.

De nieuwe voet- en fietsveren stoten straks geen uitlaatgassen meer uit: de boten zijn 100 procent emissie-vrij omdat er geen dieselmotoren meer aan boord staan, maar elektromotoren. Het zorgt voor een reductie van 1600 ton CO2. Het is de bedoeling dat in 2023 alle Gorcumse veren elektrisch zijn.  

CoCo Yachts

CoCo Yachts staat bekend om zijn innovatieve manier van het ontwerpen. Het bedrijf krijgt vanuit het rijk steun via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Ook neemt CoCo Yachts deel aan de Innovatiebox, een andere overheidsregeling die duurzame ontwikkelingen ondersteunt.  

De ontwerper, die zelf ook schepen bouwt, investeert zelf ook in het ontwerp van het elektrisch veer. CoCo Yachts werkt al twee jaar aan de ontwikkeling. Dat doet ze in samenspraak met veerdienst Riveer. 

Bouwen

Met succes een veerboot ontwerpen betekent niet automatisch dat deze ook door het bedrijf gebouwd kan worden. De nieuwe aanwinst voor Riveer moet volgens wettelijke regels Europees worden aanbesteed. Bedrijven kunnen binnenkort inschrijven.

De gemeente Gorinchem, die begin deze maand 4,2 miljoen euro vrijmaakte voor de ontwikkeling, vraagt van de bouwer toetreding tot het  Ferry Innovation Centre (FIC) . Het FIC is een kenniscentrum van waaruit de elektrische veerboten ontwikkeld en gebouwd worden. Maar ook worden vanuit dat kenniscentrum toekomstige ontwikkelingen onderzocht zoals bijvoorbeeld  waterstof als energiebron voor schepen.  De gemeente en CoCo Yachts zitten momenteel samen in het FIC.  

Volledig scherm
De veertaxi van Gorinchem: de gehele vloot van Riveer moet elektrisch worden. © AD/Anja Broeken

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!