Volledig scherm
Inwoners van Altena leveren massaal zilverstukken in. Die worden omgesmolten voor de nieuwe ambtsketen voor de burgemeester. © Gemeente Altena

Zilver stroomt binnen voor ambtsketen burgemeester Altena

Inwoners van Altena kunnen nog de hele maand hun zilver voor de nieuwe ambtsketen kwijt aan de balie van het gemeentehuis in Almkerk.

Het door inwoners geschonken zilver wordt later dit jaar omgesmolten voor de nieuwe ambtsketen voor de burgemeester. Een idee dat is afgekeken van gemeente De Ronde Venen, maar dat in Altena ook enthousiast wordt ontvangen. Met andere woorden: het zilver stroomt binnen.

,,We krijgen elke dag mensen aan de balie’’, vertelt woordvoerster Claran Wielenga. ,,Vaak zitten er persoonlijke en ontroerende briefjes bij waarin staat waarom ze hun zilver aan ons willen schenken. Die toelichtingen zijn erg mooi om te lezen. Onder de inzenders was ook iemand van buiten Altena. Die vond dat het zilver geen betere bestemming kon krijgen dan in de nieuwe ambtsketen.’’

Juwelierszaak

Ook is zilver geschonken door een inwoonster van Altena die vroeger een juwelierszaak had. Een ander leverde 21 zilveren munten in. Die staan symbool voor de 21 kernen van de nieuwe gemeente. De inzender had de munten al aan elkaar bevestigd en er een ketting van gemaakt.

Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel riep inwoners vorige maand op om zilver te schenken voor de nieuwe ambtsketen. Potjes, sieraden, lepeltjes, servetringen en munten die thuis niet meer worden gebruikt, kunnen een tweede leven krijgen in de ambtsketen. ,,Daarmee wordt de nieuwe ambtsketen ook echt iets van de gemeenschap. Inwoners krijgen de kans een mooie bijdrage te leveren aan de keten die nog in lengte van jaren zal worden gebruikt’’, aldus Fränzel toen.

1 april-grap

Quote

We moeten nog onderzoe­ken of ook verzilverd materiaal geschikt is

Claran Wielenga, Woordvoerster gemeente Altena

Hoewel daags erna het eerste zilver al binnenkwam, was niet iedereen onverdeeld positief over het plan. De reacties waren wisselend, herinnert Wielenga zich. Een enkeling dacht zelfs dat het om een 1-aprilgrap ging. Maar dat is allesbehalve het geval.
Het zilver wordt voorlopig in een kluis opgeslagen. Daarna wordt bekeken of ook alle zilver ook bruikbaar is. Wielenga: ,,We moeten nog onderzoeken of ook verzilverd materiaal geschikt is. Dat wat uiteindelijk niet bruikbaar is, wordt niet weggegooid. We zullen daarvoor een andere bestemming vinden.’’

Een speciale commissie heeft vijf lokale kunstenaars gevraagd om een ambtsketen te ontwerpen. Volgens Wielenga zijn vier van hen al aan de slag gegaan, de vijfde denkt nog na over het aanbod. De commissie maakt uiteindelijk een keuze uit de binnengekomen ontwerpen. Daarna wordt de ambtsketen vervaardigd. Waar en door wie, is nog niet bekend.

De nieuwe ambtsketen wordt later dit jaar in gebruik genomen.

Volledig scherm
Een inwoner van Altena maakte van zilveren munten zelf een ambtsketen © Gemeente Altena

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Altena en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen