De onderdelen van het wapen zijn een verwijzing naar ‘de historie, het landschap en de gemeentenaam'.
Volledig scherm
De onderdelen van het wapen zijn een verwijzing naar ‘de historie, het landschap en de gemeentenaam'. © Gemeente Molenlanden

Zo moet het nieuwe wapen van Molenlanden eruit gaan zien

Een molen, met aan beide kanten lisdodden en daarboven rode kantelen. Zo ziet straks het nieuwe wapen van Molenlanden eruit. Tenminste, als de gemeenteraad én de koning ermee instemmen.

Molenlanden is op zoek naar een gemeentewapen sinds het op 1 januari dit jaar ontstond door een fusie van Molenwaard en Giessenlanden.  

De Hoge Raad van Adel - het officieel adviesorgaan van de koning - legde op verzoek van de gemeente daarop twee ontwerpen voor aan een werkgroep. Die bestaat uit onder meer vertegenwoordigers van de verschillende historische verenigingen. Zij geven de voorkeur aan een wapen met één molen, boven dat met twee. 

Verwijzing

Volgens de werkgroep zijn de onderdelen van het wapen een verwijzing naar ‘de historie, het landschap en de gemeentenaam'.  De beurtelings gekantelde dwarsbalk is afkomstig uit het wapen van de voormalige gemeente Giessenlanden en heeft zijn oorsprong in het Van Arkel-wapen. ,,Bovenop het wapen komt nog een kroon met vrij bladeren welke de verbinding markeert met het koningshuis.”

De gemeenteraad buigt zich op dinsdag 19 maart over het ontwerp. Vervolgens wordt het wapen bij koninklijk besluit officieel vastgesteld. Het wapen komt daarna onder meer terug op de ambtsketting van de burgemeester van Molenlanden. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Molenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland