Volledig scherm
De stroom dagjesmensen naar de Biesbosch wordt groter en groter. © Peter Koster

‘Zonekaart om toeristen in de Biesbosch binnen de perken te houden’

Een plattegrond met daarop ­gebieden waar wel en niet mag worden gerecreëerd. De raad van Drimmelen ziet de invoering van een zoneringskaart als een manier om de groeiende stroom toeristen in de Biesbosch binnen de perken te houden.

Feestende dagjesmensen die met muziek en barbecue in een huurbootje de Biesbosch intrekken. De verhalen van de raadsleden schetsen niet het beeld van recreatie in het kader van natuurbeleving en rust. ,,Er is geen doorkomen meer aan in de Biesbosch. Wandelpaden en strandjes liggen bezaaid met uitwerpselen en toiletpapier. Houten steigers worden gesloopt voor het branden van kampvuren’’, zegt Sarien Hoevenaar (CAB). ,,Ik snap dat ondernemers hun producten moeten kunnen verkopen, maar de bescherming van de waarden van de Biesbosch is wel een gedeelde verantwoordelijkheid’’, zegt Leo Mol (Groen Drimmelen).

Aan de randen mag volgens zijn fractie de intensievere recreatie plaatsvinden, als er in de kern maar zoveel mogelijk rust blijft. Samen met de Biesboschverordening is de invoering van een eenduidige zoneringskaart nuttig, blijkt in de opinieronde over de toekomstvisie van het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch.

Zwaar weer

De gemeenschappelijke regeling waar de gemeenten Drimmelen, Altena en Dordrecht deel van uitmaken, verkeert financieel in zwaar weer en werd begin dit jaar onder toezicht gesteld. Een nieuwe gedeelde visie moet meer garantie gaan bieden. Ambities van het Parkschap zijn onder meer natuurwaarden behouden en beschermen, maar ook recreatie bevorderen, mits passend binnen het gebied. Een spanningsveld, waar ook de gemeenten verschillend over denken en die bovendien weer om extra investeringen vraagt.

Voor de raad van Drimmelen staat natuurbehoud bovenaan. Zonering is zinvol, maar de handhaving moet dan ook goed geregeld zijn. Het ontwikkelen van gepaste recreatie moet ook gebeuren. ,,En dan bedoelen we geen pretparken of, met alle respect, bussen vol Chinezen’’, zegt Loes van Zwieten (Lijst Harry Bakker).

Wie is verantwoordelijk voor de Biesbosch en waar? Wethouder Lieke Schuitmaker zegt toe alles uit te zoeken. Staatsbosbeheer, grondeigenaar van overgrote deel van de Biesbosch, werkt nu aan de zoneringskaart.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! Voor nieuws uit Gorinchem en omstreken, schrijf je hier in.