Volledig scherm
Het gebied waar de negen holes baan wordt aangelegd. In de verte ligt de A15 en de Evenementenhal Gorinchem. © Daan van de Weijenberg

‘Zorgen over lozing op Linge niet nodig’

Waterschap Rivierenland heeft meerdere telefoontjes gehad van regiobewoners die zich ongerust maken over de lozing van slootwater op de Linge bij Gorinchem. Het water werd de voorbije week geloosd op de rivier vanuit het gebied tussen het Lingebos bij Spijk en de A15. ,,Die zorgen zijn niet nodig: het is zeker niet zo dat we verontreinigd water lozen’’, zegt Jelmer Krom, woordvoerder van het waterschap. 

,,De kwaliteit van het water dat op de Linge wordt geloosd, wordt aan het begin van het traject gemeten. We willen zelf ook zeker weten dat het schoon is’’, aldus Krom.

Het water is afkomstig uit het gebied waar de uitbreiding van The Dutch wordt aangelegd. Tussen de Haarweg en de A15 komt een negen holes baan te liggen met daar omheen een geluidswal. De bouwstoffen voor de wal blijken te hoge concentraties zware metalen te hebben. Deze zijn ook in het slootwater terecht gekomen. Het verontreinigde gebied is ingedamd.

Zwemmen

,,Mocht het zo hard gaan regenen dat de sloten dreigen te overstromen, gaan we opnieuw water in de Linge pompen. Maar niet zonder eerst een kwaliteitscontrole te houden. Het is trouwens - in verband met de scheepvaart - verboden om op dat punt in de Linge te zwemmen’’, aldus Krom. Er hebben wel mensen gezwommen, zo blijkt.

Henk de Man, raadslid voor Dorpsbelangen, heeft vragen gesteld over de vervuiling. Hij vraagt zich onder meer af of het logisch is dat het bedrijf dat de geluidswal aanlegt, nu ook opdracht heeft gegeven voor het onderzoek naar de vervuiling van het grondwater in het gebied. ,,Is het mogelijk dat de gemeente zelf onderzoek laat verrichten door een onafhankelijke, door de gemeente zelf uit te zoeken partij?’’, aldus De Man. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland