Het strandje bij Andel, iedereen zwemt er bij warm weer, maar het is geen officieel zwemwater.
Volledig scherm
Het strandje bij Andel, iedereen zwemt er bij warm weer, maar het is geen officieel zwemwater. © Google

Zwemmen in de Afgedamde Maas straks niet langer ‘verboden’

Zwemmen in de Afgedamde Maas wordt volgend jaar zomer op drie plekken officieel toegestaan. Als tenminste de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat akkoord gaan met dit plan van de gemeente Altena. Die wil van drie plekken langs de rivier een officiële zwemlocatie maken.

In Altena mag je officieel niet in de afgedamde Maas zwemmen, maar dat gaat veranderen als de provincie groen licht geeft. Het is er veilig, iedereen zwemt er al tientallen jaren en juist als het ‘officieel’ is kan de waterkwaliteit en de veiligheid nauwlettend in de gaten worden gehouden. 

Het gaat om de strandjes in Andel, Rijswijk en aan de Wijkse Bol. Die liggen alle drie langs de Afgedamde Maas, waar volgens Altena de stroming gering is en daardoor het gevaar klein. Overigens werd het zwemmen daar altijd wel oogluikend toegestaan.

Merwede te gevaarlijk

Een echte ‘legale’ duik zit er deze zomer nog niet in, want de komende zomer wordt eerst gebruikt om de waterkwaliteit uitgebreid te testen. Aan de hand van die resultaten wordt in het najaar een besluit genomen. Het besluit geldt dan puur voor de drie locaties en niet voor zwemmen in de Merwede, want dat is te gevaarlijk. 

‘Zwemmen in de Merwede is vanwege de stroming en druk vaarverkeer erg risicovol.’ Hoewel veel mensen daar alsnog een duik nemen, zoals ook de gemeente weet. ,,Er zijn wilde zwemplekken aanwezig, maar er mogen geen nieuwe zwemlocaties aangewezen worden langs de Merwede. Vooralsnog wordt het Woerkums strandje nog wel gedoogd.’’

Rivierenland