Volledig scherm
De ‘zwemfunctie’ van de plassen bij Goudriaan stond ter discussie, vanwege de jaarlijkse problemen met blauwalg in het water. © Cees van der Wal

Zwemmen in de Slingelandse Plassen blijft mogelijk, maar blauwalg wordt niet bestreden

Het blijft mogelijk om ‘s zomers te zwemmen in de Slingelandse Plassen bij Goudriaan. Dat stelt de werkgroep die zich buigt over de toekomst van het natuur- en recreatiegebied. Tegelijkertijd wordt er geen geld uitgetrokken voor de bestrijding van blauwalg.

De ‘zwemfunctie’ van de plassen stond ter discussie, vanwege de jaarlijkse problemen met die bacterie in het water. ,,We willen dat zwemmen mogelijk blijft. Zeker voor het dorp Goudriaan is dat van belang”, stelt Denis Burggraaf namens de werkgroep,  die ook nadenkt over 'extra voorzieningen’ zoals toiletgebouwen. Tegelijkertijd wordt er geen extra geld uitgetrokken voor de bestrijding van blauwalg. ,,Omdat er geen garantie is dat het probleem ook verdwijnt. Zeker niet voor de lange termijn. Dan is er sprake van weggegooid geld.”

Allerlei plannen

De werkgroep presenteerde dinsdagavond een tussentijds rapport, met daarin alle plannen voor het 30 hectare grote gebied. Die lopen uiteen van een natuurbegraafplaats tot een ‘voedselbos’. Ook wordt er gedacht aan de bouw van recreatiewoningen, de aanleg van mountainbikepaden en de komst van zonnepanelen en windmolens. 

Quote

De vraag is nu ook: waar versterken de ideeën elkaar? En waar botst het? Dat wordt de komende tijd onze uitdaging.

Denis Burggraaf, Werkgroep Slingelandse Plassen

De komende tijd moeten die plannen concreter worden. De gemeente Molenlanden en de provincie Zuid-Holland moeten er uiteindelijk hun goedkeuring aan geven. Burggraaf: ,,De vraag is nu ook: waar versterken de ideeën elkaar? En waar botst het? Dat wordt de komende tijd de uitdaging.”

1 euro

De Slingelandse Plassen werden in 2018 door de toenmalige gemeenten Giessenlanden en Molenwaard overgenomen van de provincie Zuid-Holland. Daarmee was enkel een symbolisch bedrag van 1 euro gemoeid. Daarnaast stelde de provincie 1 miljoen euro beschikbaar voor het beheer van het gebied, de komende vijftien jaar. Daarvan is nog 850.000 euro beschikbaar, stelt de gemeente Molenlanden. Het uiteindelijke doel is dat de partijen die bij de plassen aan de slag willen, samen komen tot een ‘kostenneutrale exploitatie’.

Rivierenland