Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock

Zwerfkatten mogen afgeschoten worden in Leerdam en Zederik na fusie

Zwerfkatten in Leerdam en Zederik zijn vanaf 1 januari 2019 hun leven niet zeker. Na de fusie met Vianen valt Vijfheerenlanden onder de provincie Utrecht, waar het jagen op zwerfkatten in het buitengebied is toegestaan.

In de provincie Zuid-Holland is het verboden om op zwerfkatten te jagen. Utrecht en Friesland zijn op dit moment de enige provincies waar dat wel kan. Dierenambulance Vianen maakt zich zorgen over de afschotvergunning die na de fusie ook in Leerdam en Zederik geldt. ,,We zijn bang dat jagers onschuldige huiskatten doden”, aldus Gerrit de Boom, ,,Het is niet de bedoeling dat er katten worden neergeschoten die achteraf een chip blijken te hebben.” 

Schade

De provincie Utrecht stelt echter dat het onvermijdelijk is om op zwerfkatten te jagen. ,,Zwerfkatten richten veel schade aan. Landelijk vangen de katten in het buitengebied zo’n 19,4 miljoen prooien. Dat kunnen zowel beschermde weidevogels als vleermuizen zijn.” vertelt Rik van Druten, woordvoerder van de provincie Utrecht. ,,Je moet je realiseren dat er niet alleen regels zijn voor het afschieten. Een jager schiet niet zomaar een kat dood, maar zal eerst onderzoeken of het een zwerfkat is. Huiskatten worden zelden neergeschoten.”

,,Onzin”, vindt De Boom. ,,Vossen, wezels en hermelijnen vangen meer weidevogels dan katten. Die pakken liever muizen en daar zijn mensen blij mee. Bovendien is het verschil tussen een zwerfkat en huis- of boerderijkat moeilijk te zien.”

Niet diervriendelijk

Quote

Er zijn zo’n 1,2 miljoen zwerfkat­ten in Nederland en we erkennen dat het er veel zijn, maar afschieten is geen diervrien­de­lij­ke oplossing

Gerrit de Boom

De dierenambulance wil zich niet zomaar neerleggen bij de afschotvergunning. ,,Er zijn zo’n 1,2 miljoen zwerfkatten in Nederland en we erkennen dat het er veel zijn, maar afschieten is geen diervriendelijke oplossing.” aldus De Boom. ,,Wij vangen zwerfkatten op om ze te neutraliseren en te castreren of steriliseren. Wanneer de katten voldoende zijn gesocialiseerd kunnen ze naar een gastgezin, anders gaan ze terug naar het gebied waar ze vandaan komen. Op die manier blijft dat gebied ook schoon van andere katten.”

Volgens de provincie Utrecht is de manier van neutraliseren genaamd TNR (Trap, Neuter, Return) dweilen met de kraan open. ,,Wij willen beschermde diersoorten op alle vlakken beschermen. Wanneer een kat wordt vrijgelaten kan hij nog jaren doorgaan met jagen.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland