Volledig scherm
Eenzaamheid is een van de aandachtsvelden van de Adviesraad Sociaal Domein Roosendaal. © ANP XTRA Robin Utrecht

Adviesraad Sociaal Domein Roosendaal is er niet voor individuele klachten

ROOSENDAAL - De oude Adviesraad Sociaal Domein Roosendaal gooide het bijltje er ruim een jaar geleden bij neer. Er was geen eer te behalen aan de samenwerking met de gemeente. Deze week schoot de nieuwe Adviesraad uit de startblokken. 

Volledig scherm
Ad Vos, voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein Roosendaal © Leo de Jaeger

En de nieuwe voorzitter heeft er weer volop vertrouwen in. Wie dat is? Ad Vos (70) en dat is geen onbekende in de stad. Eerder was deze Ereboer onder meer voorzitter van Stichting Carnaval Roosendaal en van het Roosendaals Treffen en penningmeester van de Stichting Kinderopvang Roosendaal.

Omkijken naar wat er mis ging in het verleden, doet Vos bewust niet. Hij heeft voldoende bestuurlijke ervaring  om te weten dat hij vooral vooruit moet kijken. Begin 2019 gaf de vorige Adviesraad Sociaal Domein Roosendaal er de brui aan. Die voelde zich niet echt serieus genomen door de gemeente. ,,Ik heb er nu 100 procent vertrouwen in dat de gemeente goed met ons zal omgaan", zegt Vos. ,,De wethouder neemt ons serieus.”

Speciale passie voor sociaal domein

De Adviesraad Sociaal Domein? Wat doet ie eigenlijk? De gemeente omschrijft het als volgt: ‘De Adviesraad Sociaal Domein is onafhankelijk en adviseert de gemeente gevraagd en ongevraagd op het gebied van sociaal beleid. Het team bestaat uit inwoners van de gemeente die een speciale passie hebben voor het sociaal domein.’ Elke gemeente moet zo'n adviesraad hebben.

Een netwerk van deskundigen

De adviesraad bestaat uit acht personen: een voorzitter en zeven deskundigen. Elk lid heeft een specialiteit: armoede, inclusie (iedereen bij de samenleving betrekken), participatie, WMO/hulp bij het huishouden, eenzaamheid, jeugd en onderwijs en tot slot sport en cultuur. Elk lid wordt geacht een netwerk van deskundigen om zich heen op te bouwen. Inmiddels hebben al zeventig instellingen en organisaties zich aangemeld om mee te denken.

Misverstanden voorkomen

Voordat er misverstanden ontstaan zegt Vos: ,,Wij zijn geen klachtencommissie voor individuele problemen.” Maar stel dat het bestuurslid dat armoede in zijn portefeuille heeft, van meerdere voetbalclubs hoort dat veel leden afhaken omdat ze de contributie niet kunnen betalen, dan zou hij dat kunnen inbrengen in een vergadering van de adviesraad. 

Volledig scherm
Ook armoede heeft de speciale aandacht van de Adviesraad Sociaal Domein Roosendaal. © ANP XTRA Roos Koole

Man van structuren

Ad Vos is een jaar bezig geweest om de adviesraad op te tuigen. Hij zegt: ,,Ik ben een man van structuren. Wij zijn de verbinding tussen de gemeente en de Roosendaalse bevolking.” Elk vraagstuk wordt eerst met een ambtenaar besproken om de wettelijke mogelijkheden te verkennen. Elke twee weken is er overleg met een ambtenaar. 

Vijf van de acht posten zijn bezet. Alleen de zetels voor deskundigen op het gebied van sport en cultuur, jeugd en onderwijs en eenzaamheid. Aanmelden kan via adviesraadsdr@gmail.com.