Volledig scherm
Soms worden er in het centrum van Roosendaal plaskruizen gezet om mannen van de hoogste nood af te helpen. Zoals hier op de Markt. © Robert Van Den Berge

Als je moet, dan moet je. Maar waar kan je in Roosendaal naar de wc?

ROOSENDAAL - Mensen met een zwakke blaas moeten de gemeente Roosendaal mijden. De stad bungelt onderaan de lijst van Gastvrije Toiletgemeenten die dinsdag, op Wereld Toiletdag,  door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en twaalf andere maatschappelijke organisaties is bekend gemaakt.

De gemeente Roosendaal heeft één openbare toilet op elke 5.937 inwoners. 

De dertien deelnemende instellingen zijn verenigd in de Toilet Alliantie, die aandacht vraagt voor het tekort aan openbare toiletten in ons land. Alkmaar is de meest Gastvrije Toiletgemeente met één openbaar toilet op 1.436 inwoners. 

Winkeliers

In een eerste reactie wijst de gemeente Roosendaal op de belangrijke taak die ‘onze gastvrije winkeliers en horecaondernemers’ bij dit vraagstuk vervullen. Welke taak dat is zegt de gemeente niet. Daarnaast is een openbare toilet gerealiseerd in de fietsenstalling van De Roselaar.

Station 

Hoe vervelend dat is, heeft Jannie Verplancke uit Wouw ervaren. ,,Wij moesten op het station in Roosendaal zijn. We hadden de auto geparkeerd en ik moest naar het toilet. Er was er nergens een te vinden. Ik moest helemaal naar de fietsenstalling waar ik gebruik mocht maken van het toilet”, zegt mevrouw Verplancke. Ze is donateur van de MLDS.

Na een behandeling kan ze het bezoek aan een wc wel uitstellen. Maar daarvóór was het zaak altijd in de buurt van een openbaar toilet te verblijven. ,,Gelukkig heb ik ook goede ervaringen gehad. Bij de Aldi aan de Boulevard kon ik altijd terecht”, vertelt mevrouw Verplancke uit Wouw. 

Continentie

De MLDS heeft samen met de app HogeNood onderzoek gedaan onder de 50 grootste Nederlandse gemeenten naar de meest toiletvriendelijke gemeente. Het toilettekort is volgens de stichting nog te groot, ondanks een toename ten opzichte van 2018 van ruim 1.500 toiletten. In ons land hebben 189 gemeenten geen toiletbeleid, zo blijkt uit gegevens van de MLDS en de Continentie Stichting NL (beide lid van de Toiletalliantie).

Nissewaard

Alkmaar heeft relatief gezien de meeste openbare toiletten, gevolgd door Amersfoort en Leeuwarden. De drie gemeenten die onderaan bungelen zijn Oss, Roosendaal en Nissewaard, waarbij de laatste twee gemeenten er volgens de MLDS het afgelopen jaar geen enkel opengesteld toilet bij hebben gekregen. 

2 miljoen mensen

De stichting zegt dat er in ons land 2 miljoen mensen zijn die niet op pad gaan als er ergens onvoldoende openbare toiletten zijn. Hiertoe behoren buik- en blaaspatiënten, vrouwen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen, zo somt de MLDS op. 

Verbeteringen

De gemeente weet dat de huidige situatie niet optimaal is. ‘We gaan dan ook kijken of we wat aan de zichtbaarheid van alle bestaande en nieuwe openbaar toegankelijke toiletten kunnen verbeteren. Als gemeente, en in samenwerking met de winkeliers en horeca", laat gemeentewoordvoerder Pieter Thielen namens het college van B en W noteren.

  1. Kaartverkoop Tullepetaons Klûnen: ‘Dit is een enorm gekkenhuis’
    PREMIUM

    Kaartver­koop Tullepeta­ons Klûnen: ‘Dit is een enorm gekkenhuis’

    ROOSENDAAL - Het is pas zondag 26 januari, maar de kaarten gingen vandaag al in de verkoop. Het Tullepetaons Klûnen leeft in Roosendaal. Om precies 13.11 uur gingen de 3.500 kaarten in de verkoop bij de ijsbaan op de Markt. Een dik uur later waren alle kaarten weg. ,,Ik ben om 10.30 uur vertrokken thuis. Ik ben er een heel jaar mee bezig", zegt Desiree die vooraan stond en de eerste kaarten wist te bemachtigen.