Beveiligers van Rabobank opgepakt wegens megaroof Oudenbosch

VideoDe aanhouding van twee medewerkers (43 en 45) van beveiligingsbedrijf EBN uit Breda is een doorbraak in het onderzoek naar de grote kluisjeskraak bij Rabobank in Oudenbosch. Maar de zaak is nog niet rond. De onbekende handlangers die de spectaculaire 'inside job' in de bank zelf uitvoerden, lopen nog vrij rond.

Quote

De daders hebben zich goed voorbereid en weinig sporen achtergela­ten in de kluisjes­ruim­te zelf.

Officier van justitie Yolanda van Setten

Politie en Openbaar Ministerie denken dat de beveiligers, die toezicht hielden op het openen en sluiten van het bankfiliaal, de inbrekers hebben geholpen door ze binnen te smokkelen. Naar deze twee of meer onbekende rovers is de recherche nog op zoek. Het is niet duidelijk of reeds aangehouden verdachten uit vrije wil of onder druk hebben geholpen. 

De twee EBN-medewerkers zijn gisterochtend van hun bed gelicht in hun woningen in Roosendaal en Etten-Leur. De twee mannen, allebei vader in een gezin met kinderen, reageerden zeer geschrokken, maar het ging er bij de arrestaties rustig aan toe. 

In de woningen zocht de politie naar de buit en ander bewijs. Daarbij werden een geldhond en digitale en financiële specialisten ingezet. Ook in een zonnestudio in Zundert, die op naam staat van de partner van de Etten-Leurse verdachte, viel de politie binnen om bewijs te zoeken. Hier werd niemand aangehouden.

Officier van justitie Yolanda van Setten zegt dat het onderzoek zich van meet af aan mede richtte op mogelijke betrokkenheid van medewerkers van het beveiligingsbedrijf. Zij beschikken immers over kennis om ongezien in de bank te komen en alle alarmsystemen te omzeilen of manipuleren.

Camerabeelden

Het beeld dat het onderzoeksteam nu van de megaroof heeft, is dat de beveiligers de inbrekers op vrijdagavond 2 maart kort voor sluitingstijd het bankfiliaal hebben binnengesmokkeld. De rovers lieten zich vervolgens ongemerkt insluiten. De politie heeft beveiligingsbeelden uit het gebouw waarop overdag al 'verdachte bewegingen' te zien zijn, bevestigt Van Setten. Een of meer beveiligers zouden opvallende handgebaren hebben gemaakt naar onbekenden, vermoedelijk handlangers.

De inbrekers zijn vrijwel zeker via de achterkant het bankgebouw in- en twee dagen later weer uitgegaan, met plastic vuilniszakken vol geld. Op de parkeerplaats stond vrijdagavond op die plek zoals gebruikelijk een beveiliger van EBN om toezicht te houden op het sluiten. Hij is een van de opgepakte verdachten. Andere aanwijzingen voor betrokkenheid van de verdachten heeft de politie mogelijk gevonden op een server die ze onlangs bij EBN in beslag nam.

Volledig scherm
De Roosendaalse verdachte (45) werd vanmorgen thuis opgepakt. Een collega (43) werd gelijktijdig aangehouden in zijn woning in Etten-Leur. © peter van trijen/pix4profs

Onherkenbaar

De politie beschikt ook over beveiligingsbeelden van de inbrekers in het bankgebouw zelf. De mannen zijn echter onherkenbaar omdat ze maskers of bivakmutsen droegen. Officier Van Setten: ,,Ze hebben zich goed voorbereid en weinig sporen achtergelaten in de  kluisjesruimte zelf.'' Dat er aan de hand van de bewakingsbeelden niet meteen alarm is geslagen, komt volgens de officier omdat die 'niet live worden uitgekeken' maar bij incidenten zoals nu, achteraf.

Hoe groot de buit is, zal mogelijk nooit bekend worden. Van Setten: ,,Vaststaat dat de daders het alleen op geld gemunt hadden. Goud en sieraden hebben ze laten liggen. Maar hoeveel geld er in de opengebroken kluisjes lag, weten we niet. Dat probeert de bank nu te inventariseren.'' Van de 600 safes van particulieren werden er ruim 300 opengebroken.

EBN laat in een verlaring weten dat het zeer geschrokken is en dat de twee verdachten op non-actief zijn gesteld. Volgens het bedrijf worden medewerkers zorgvuldig gescreend. Uit een eigen onderzoek dat EBN liet uitvoeren na de roof zijn volgens het bedrijf geen verontrustende signalen gekomen. Het bedrijf doet verder onderzoek, net als Rabobank zelf.

Bank stopt met EBN

Quote

Ik ben blij met de voortgang van het onderzoek. De kans is nu groter dat de roof helemaal wordt opgelost.

Bestuursvoorzitter Johan Staes, Rabobank West-Brabant-Noord

Rabobank West-Brabant-Noord blijkt enkele weken geleden al de samenwerking met EBN te hebben opgezegd. Dat gebeurde naar aanleiding van de roof maar niet omdat de bank al over informatie beschikte dat medewerkers verdacht waren. Bankvoorzitter Johan Staes: ,,Het was een voorzorgsmaatregel. We hebben altijd vertrouwen gehad in het bedrijf. Maar we willen er zeker van zijn dat bij de toekomstige beveiliging van de bank niemand betrokken is die mogelijk iets met het misdrijf te maken heeft.'' Per vandaag gaat een ander beveiligingsbedrijf aan de slag.

Staes heeft gemengde gevoelens over de twee aanhoudingen: ,,Ik ben blij met de voortgang van het onderzoek. De kans is nu groter dat de roof helemaal wordt opgelost. Maar het is erg jammer dat er nu mensen van het beveiligingsbedrijf verdacht zijn.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement