Volledig scherm
Een steigerconstructie wordt gebouwd aan weerszijden van de Beneluxflat in Roosendaal. © Frank Timmers

Bewoners Beneluxflat in Roosendaal mogen balkon weer op, flat nog maanden in de steigers

ROOSENDAAL - De bewoners van de Beneluxflat aan de Laan van Brabant mogen waarschijnlijk binnen vier weken hun balkon weer op. 

De bewoners van de Beneluxflat aan de Laan van Brabant mogen binnen vier weken hun balkon weer op. Dat laat woningcorporatie Alwel, eigenaar van het complex, weten. Aanvullend onderzoek heeft vorige week uitgewezen dat de vloeren van de balkons verder veilig zijn. Nu kan er begonnen worden met het herstel van het gebouw.

'Complex'

Marc van der Steen van Alwel verwacht dat die totale klus pas in de loop van volgend jaar helemaal afgerond wordt. ,,Het is een complexe operatie. We hebben te maken met een groot, bewoond gebouw pal naast een groot winkelcentrum én een druk pompstation. Daardoor kunnen we niet zo snel gaan als we zouden willen. Het belangrijkste voor nu is dat alle bewoners hun balkon weer op kunnen, zeker nu het warmer begint te worden.'' De bewoners zijn donderdag bijgepraat.

Volledig scherm
Eind vorig jaar werd er begonnen met het aftakelen van de 44 zijpanelen. © peter van trijen/pix4profs

Alwel laat vanaf dinsdag de stempels weghalen die de balkons ondersteunen. Die klus neemt ongeveer vier weken in beslag. Tijdens dat karwei komt er opnieuw wekenlang een kraan voor de flat te staan en wordt één rijbaan van de Laan van Brabant afgesloten. Daarna kunnen bewoners hun balkons weer op. Die zijn sinds er in augustus vorig jaar een zijpaneel naar beneden viel verboden terrein. De steigers zelf blijven voorlopig nog wel staan.

Herstel

Dat is nodig, omdat er daarna begonnen moet worden met het verdere herstel van de flat. Onder meer de scheidingen tussen de balkons en de afwerking van de vloeren worden onder handen genomen. Daarnaast krijgt de flat nieuwe zijpanelen en dakranden. Ook moeten onderdelen in algemene ruimten zoals trapgangen hersteld worden. Daar is beton verwijderd, om te kunnen zien hoe bepaalde delen van het gebouw er voor staan.

Alwel verwacht hoe dan ook pas in 2019 de totale klus af te kunnen ronden. Van der Steen wil daar verder geen termijn op plakken. Hij wacht eerst het plan daarvoor af. ,,Pas dan kunnen we meer duidelijkheid geven. Maar als alles klaar is, zijn we bijna twee jaar bezig. Dat hadden we vooraf echt niet verwacht.''

De Beneluxflat staat in de steigers, nadat er op 13 augustus 2017 een betonnen zijpaneel afbrak en op het dak van winkelcentrum De Roselaar terecht kwam. De oorzaak bleek betonrot. Er raakte niemand gewond. Alwel besloot geen enkel risico te nemen en verwijderde alle 44 zijpanelen. Ook de rest van de balkons werd uitgebreid onderzocht.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement