Volledig scherm
Bezwarencommissie heeft flinke kritiek op huishoudelijke hulp in Roosendaal. © ANP

Bezwarencommissie tikt Roosendaal op de vingers over huishoudelijke hulp

ROOSENDAAL - Onzorgvuldige voorbereiding, te snel en een onhandig moment van invoeren en ondermaatse communicatie. De bezwarencommissie heeft forse kritiek op hoe de gemeente Roosendaal alle veranderingen in de huishoudelijke hulp invoerde. 

Dat staat te lezen in een algemeen advies van die commissie aan het Roosendaalse gemeentebestuur. 

Systeem

Roosendaal stapte vorig jaar af van het systeem waarbij mensen een vast aantal uren hulp kregen. In plaats daarvan wordt hulp nu toegekend op basis van wat er nodig is voor een 'schoon en leefbaar huis'. De invoering verliep moeizaam. Cliënten klaagden dat ze hun vertrouwde hulp kwijtraakten en dat er minder hulp werd geleverd. Daarnaast bleven in de eerste week met de nieuwe werkwijze mensen verstoken van hulp. Uiteindelijk tekenden 154 mensen bezwaar aan tegen alle veranderingen. 

'Schoon en leefbaar huis'

Een van de grootste pijnpunten is volgens de commissie dat het onduidelijk is wat er nou precies bedoeld wordt met een schoon en leefbaar huis. ,,Er is geen sprake van een objectief te meten resultaat. Bijvoorbeeld bij het schoonmaken van de keuken is niet duidelijk of dit alleen het aanrechtblad betreft of ook de koelkast, alle kastjes of verschillende onderdelen.'' De commissie stelt voor daar meer duidelijkheid in te scheppen. Daarnaast is de commissie van mening dat de gemeente Roosendaal bijna alle bezwaarmakers financieel tegemoet moet komen met een proceskostenvergoeding van iets meer dan 1.000 euro per persoon. 

'Kritisch'

Verantwoordelijk wethouder Inge Raaijmakers spreekt van 'een kritisch rapport'. Of de gemeente alle adviezen overneemt, kan ze nog niet zeggen. ,,Dit is een algemeen advies over de hele verandering, maar die 154 individuele bezwaarschriften lopen ook nog. We willen eerst afwachten wat daar uit komt, dat levert ook weer inzichten op.'' De uitkomsten van de individuele bezwaren zegt Raaijmakers binnen enkele weken te verwachten. Ze verwacht dat de gemeente Roosendaal dan half september met een reactie op dit rapport komt. Op die reactie wil ze niet vooruit lopen. ,,Zorgvuldigheid staat voorop. Maar als duidelijk is dat enkele zaken aanscherping verdienen, moeten we daar zeer serieus naar kijken.''

Overigens benadrukt Raaijmakers dat het om 154 gevallen gaat op in totaal ongeveer 1.800 indicaties. ,,Die 154 bezwaren zijn veel, maar er zijn gelukkig ook 1.650 mensen bij wie het wél goed gaat.'' 

  1. Springbulten crossterrein Oude Bredasepostbaan moeten met de grond gelijk gemaakt worden
    PREMIUM

    Springbul­ten crosster­rein Oude Bredase­post­baan moeten met de grond gelijk gemaakt worden

    HOEVEN - Een crossterrein met springbulten en schuine bochtheuvels aan de Oude Bredasepostbaan in Hoeven moet op last van de gemeente met de grond gelijk gemaakt worden. Een buurtbewoner tekende bezwaar aan tegen het crossen met motoren en quads op een weiland in eigendom van de familie Van der Donk. De hindernissen moeten binnen drie maanden verwijderd zijn, anders legt de gemeente een dwangsom van 1000 euro op.