Bij dit bedrijf uit Heerle helpen ook Jens (11) en Mats (9) graag mee
Van West-Brabantse bodemIn deze serie nemen we u mee de ‘de boer op’. Hoe verdienen West-Brabantse landbouwers hun brood. Vandaag: Anton Goosen (54) en Ilse Franken (49), die in Heerle een akkerbouw- en loonwerkbedrijf runnen.
Een Fendt 724 heeft volgens de catalogus een gewicht van bijna acht ton. De tractor is vijf meter lang, tweeënhalve meter breed en drie meter hoog. Maar wanneer de Fendt voor de foto even naar buiten moet worden gereden, klimt Jens (11) de cabine in alsof hij op een grasmaaiertje stapt. Met evenveel gemak rijdt hij het gevaarte in een soepele draai naar buiten. Anton Goosen hoeft niet eens meer te kijken of het goed gaat. ,,Hij is rustiger dan dat ik vroeger”, zegt hij laconiek.
‘Eigen pad’
De jongens kiezen gewoon hun eigen pad. Ik zou ze nooit pushen om in het bedrijf te komen.
Jens was krap vijf jaar en hij hielp al mee. De grasmaaier toen was in verhouding net zo groot als de Fendt nu. ,,Er moest een zak zand op het zadel liggen vanwege de beveiliging”, haalt Goosen aan. Tegenwoordig neemt Jens zijn vader daadwerkelijk werk uit handen. Zonder dat hier enige vorm van ‘moeten’ achter zit, stelt Goosen. ,,De jongens kiezen gewoon hun eigen pad. Ik zou ze nooit pushen om in het bedrijf te komen. Als zij liever iets in een andere richting willen gaan doen, dan is dat ook helemaal goed.”
Jens heeft veel lol in het landwerk. Wanneer hij even later een TikTok-filmpje laat zien, is dat geen filmpje met een dansje, maar een filmpje van Jens die bezig is zes hectare grond te cultiveren. ,,Ik kan en mag nog niet zoveel”, zegt Mats (9) licht beteuterd. ,,Dat is niet helemaal waar”, zegt Franken. ,,Heb jij laatst niet gezaaid?” ,,O ja, met de Kubota heb ik gras en bieten ingezaaid”, herinnert Mats zich.
110 hectare
Bij Goosen Agro is er altijd wat te doen. Goosen heeft zo’n 110 hectare grond in gebruik voor akkerbouw. Hij teelt uien, aardappelen, suikerbieten, sperziebonen, tuinbonen en wat mais. Bijna alles zit al in de grond, alleen de tuin- en sperziebonen nog niet. ,,Die gaan er denk ik binnen nu en veertien dagen in”, vertelt hij. ,,Dat zijn fosfaatgevoelige gewassen en fosfaat komt pas vrij vanaf een bepaalde tempratuur.” Overigens heeft Goosen aan de bonen iets minder werk. ,,Dat is geregeld via een contract met de afnemer. Deze zorgt voor het zaaien én voor het plukken.”
Terwijl een deel van de gewassen nog verscholen zit onder de grond, staan de uien al uit. De late vorst van de afgelopen maand, deert de gewassen niet heel erg, vertelt Goosen. ,,Ze kunnen wat vorst hebben, maar het groeit er ook niet beter van.” Hoewel de bonen als laatste de grond in gaan, is dit niet het laatste gewas dat van het land komt. Suikerbieten en aardappelen sluiten het jaar af. ,,De winter is relatief rustig”, zegt Goosen. ,,Maar ook dan is er voldoende te doen.”
Ik hou het meest van de afwisseling in het werk
Naast zijn akkerbouwbedrijf heeft hij een loonwerkersbedrijf, waarbij hij letterlijk de boer op gaat om bij collega’s een deel van het werk uit handen te nemen. Zeker in deze periode maakt dit dat Goosen regelmatig wat later thuis is. Al heeft hij de tijd dat hij alle klussen zelf aannam achter zich gelaten. ,,Dat doe je wanneer je twintig bent”, zegt hij. ,,Toen ik vijftig werd, realiseerde ik me dat je nou eenmaal niet alles kunt of zou moeten willen. Ik hou het meest van de afwisseling in het werk”, vertelt hij. ,,Het liefst ben ik de hele dag vliegende kiep. Overal een beetje bijspringen en zorgen dat alles goed gaat.”
Voorjaarsdrukte
Onder de naam Goosen Agro komt Anton, of iemand die voor hem werkt, bij bedrijven door heel de regio. De machines die ingezet worden bij het cultiveren, zaaien, ploegen, kilveren (pasgeploegde, kluiterige grond fijnmaken en het land egaliseren) vergen een behoorlijke investering. Daarom kiezen ondernemers er voor om voor deze werkzaamheden de diensten van een loonwerker in te huren. De afgelopen weken zijn redelijk druk geweest, zoals zich laat raden. Dit is voor veel gewassen immers het seizoen dat het land bewerkt moet worden, zodat het plant- of zaaigoed de grond in kan.
Goosens partner Ilse Franken heeft geen agrarische achtergrond ,,Ik wist niet eens wat een loonwerker was”, geeft ze heel eerlijk toe. ,,Ik kende weinig van het boerenleven of de landbouw. Ik dacht aan iets met loon of administratie, maar dat vond ik niet passen bij Anton.” Franken heeft haar keuze voor Goosen én zijn bedrijf heel weloverwogen genomen. ,,Ik realiseerde me heel goed dat het hebben van een boerenbedrijf allesomvattend is. Niet dat ik nou zo’n hippe kip ben, ik kom ook maar gewoon uit Steenbergen, maar het leven op een boerderij is heel anders dan ik gewend was.”
Ik realiseerde me heel goed dat het hebben van een boerenbedrijf allesomvattend is
Inmiddels heeft Franken de administratie van het bedrijf overgenomen van Goosens moeder, die dit jaren gedaan heeft. Daarnaast is ze altijd werkzaam gebleven in haar eigen bedrijf. Van huis uit is ze etaleur. Omdat de coronacrisis via de lockdown en de winkelsluiting ook Ilses vakgebied raakt, besloot ze haar werkveld te verleggen. Onder de naam ‘ge WOON advies’ helpt ze particulieren bij de (her)inrichting van de hun huis.
Oude tractor
In een van de loodsen staat een voertuig dat op het eerste oog slechtst de contouren heeft van een tractor. Het blijkt een International 624 te zijn. De eerste tractor die Antons vader en diens broer ooit samen kochten. Deze stond jarenlang buiten gebruik bij een oud-medewerker van zijn vaders bedrijf. Totdat Anton er zijn zinnen opzette. ,,Er groeide een boom dwars door de treeplank heen, die moesten we eerst wegzagen.” De oude 624 wordt momenteel door Jens, met behulp van zijn broertje en een vriend, helemaal opgeknapt. ,,En dan doen ze allemaal zelf. Ik doe er verder helemaal niets aan”, zegt Anton.
Wilt u meer lezen over West-Brabantse landbouwers?
- Zomerkoninkjes? Nee hoor, dit bedrijf uit Moerstraten teelt het hele jaar aardbeien.
- Van lavendelplanten tot een speelbos: op deze Etten-Leurse boerderij is van alles te vinden.
- Op deze Roosendaalse boerderij verdienen bezoekers punten voor een selfie met een poepende koe.
- Deze Rucphense varkenshouder zorgt met passie voor zijn bio-varkens.
- Bij de familie Mangelaars uit Wouwse Plantage relaxen de runderen in het stro.
- Jan Mouws is plantenkweker en voelt aan welke plant bij zijn klant hoort. Benieuwd naar zijn verhaal? Hier is het te lezen.
- Bij Kwekerij ‘t Pompoentje kweken de eigenaren helemaal geen pompoenen. Wat dan wel? Lees het hier!
- En bij dit bedrijf in Dongen lopen eenden door de kas, die naaktslakken eten!
- De West-Brabantse landbouwers houden natuurlijk ook dieren, zoals de familie Timmermans. Zij vertellen in dit artikel meer over hun schapenhouderij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het mysterie van de witte roos: tientallen bloemen duiken op in Roosendaal
ROOSENDAAL - Is het uit liefde, dan heeft de bezorger wel een heel groot hart. Of lagen de witte rozen woensdagmorgen bij elke voordeur in de Brugstraat als een soort eerbetoon aan de stadsnaam? -
PREMIUM
Herdenking gecrashte bommenwerper nabij de Posthoorn in Rucphen wordt steeds grootser
RUCPHEN - Vorig jaar nog bescheiden, dit jaar al iets uitgebreider en volgend jaar een volwaardige internationaal getinte herdenking van de crash van de Canadese bommenwerper Halifax Mk W 1271. Als het aan initiatiefnemer Ad van Uffelen ligt, komt het ongeluk steeds meer onder de aandacht van de Rucphense bevolking. -
PREMIUMJong in...
Iris uit Oud Gastel wil lekker veel werken in de zomervakantie: ‘Ik mis hier een plek om uit te gaan’
OUD GASTEL - Iris van de Lindeloof (17) woont met veel plezier in Oud Gastel. Binnenkort heeft ze zomervakantie en is ze veel te vinden bij de Jumbo in het dorp. ,,Hier wonen gezellige mensen die ik allemaal voorbij zie komen tijdens mijn werk in de supermarkt.” -
PREMIUM
Sportievelingen zwemmen, lopen en fietsen tijdens de Triatlon in Oud Gastel
OUD GASTEL - Tientallen sportievelingen, verdeeld in 67 teams, deden zaterdagmiddag mee aan de triotriatlon, tijdens de Verwer en Janssen Triatlon in Oud Gastel. Zwemmen, lopen of fietsen; de deelnemers draaiden er hun hand niet voor om. ,,Toch mooi hoe zo'n klein dorp ergens groots in kan zijn.” -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.
-
20
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUMonderscheiden
‘Ik had niet verwacht dit ooit mee te maken’
ROOSENDAAL - De opvallend vitale Dory de Koning heeft zich ruim 32 jaar als vrijwilligster ingezet in zorgcentra De Brink en St.Elisabeth. Vanaf 1990 tot heden is zij ook een trouw koorzangeres. Als waardering voor haar inzet werd Dory benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.