Volledig scherm
Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum heeft een collectie zand gekregen. 500 verschillende soorten van over heel de wereld. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Bij dit museum in Oudenbosch zijn 500 soorten zand te zien

OUDENBOSCH - Bij het Natuurhistorisch & Volkenkundig Museum in Oudenbosch is vrijdag de bijzondere tentoonstelling InteresZAND begonnen. Hoewel veel zand op elkaar lijkt, zijn er bij nadere bestudering heel veel verschillen. 

Het is vanzelfsprekend materiaal voor in de bouw of om er mee te spelen. Het museum beschikt door een nalatenschap, over vijfhonderd soorten. Honderd vierenzestig worden getoond. Zo ook groen en zelfs zwart zand uit Hawaï.

Babykamer vol met zand

Conservator geologie Lieselot Bolder zegt dat er eigenlijk twee soorten zijn. Biogeen en geologisch. De eerste heeft een minerale grondslag. “We zijn door contact met IVN in het bezit gekomen van deze bijzondere collectie. Martien de Rooij verzamelde ze tussen 1997 en 2003. Hij liet het na zijn dood na. Het bijzondere is dat er ook veel geschreven documentatie bij zit. “De gevulde plastic filmrolkokertjes zijn nu vervangen door micromount doosjes. 

Jay van de Leur (10) uit Rosmalen staat met haar papa Joost en nichtje Jaily Maas (6) met volle aandacht naar al het moois in de vitrinekast te kijken. “Mijn papa heeft ons hier mee naar toe genomen. Onze oude babykamer staat vol met tafels en kasten met zand. In die doosjes. Ik verzamel het ook.” 

Wie goed kijkt ziet in de vitrinekast van het museum in doosje 324 zwart zand uit Indonesië en in 327 geel uit Portugal. Ook kwarts houdend zilverzand. “Ons mooie Nederlandse strandzand is geel door een laagje roest. Het is ijzerhoudend, “zegt Joost. 

Tot medio april is iedereen op woensdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur welkom in het NHVM.