Volledig scherm
Bijenlandschap West-Brabant gaat zich inzetten om het leefgebied van bijen en andere bestuivers te verbeteren. © Ruben Oreel

Bijenlandschap West-Brabant voor hulp aan bijen

Om bijen te helpen overleven, wordt volgende week Bijenlandschap West-Brabant opgericht.

Dat is een netwerk van zes gemeenten in deze regio en diverse natuurorganisaties, bijenhouders en bedrijven die zich samen gaan inzetten om het leefgebied van bijen en andere zogeheten bestuivers te verbeteren.

Ambassadeur

De gemeente Rucphen is de trekker van dit netwerk onder aanvoering van 'bijenambassadeur' wethouder René Lazeroms, die de plannen eerder deze week bekend maakte. ,,Vorig jaar heeft het ministerie van Landbouw een Nationale Bijenstrategie in het leven geroepen om bedreigde bijensoorten te helpen. De helft van onze 358 bedreigde soorten staan op de Rode Lijst, dat wil zeggen dat ze in hun voortbestaan worden bedreigd. Maar de bijenstand gaat wereldwijd achteruit en dat is niet goed voor de flora en fauna. Het verdwijnen van bijen heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit van voedsel- en fruitproducten."

Volledig scherm
De Rucphense wethouder René Lazeroms is tot 'bijenambassadeur’ genoemd van de regio West-Brabant. © PETER VAN TRIJEN

De gedachte is dat alle achttien partijen, die volgende week hun handtekening onder de bijen-overeenkomst zetten, zich op eigen wijze inzetten voor het leefgebied van bijen en andere bestuivende insecten.

Daarbij kun je voor de deelnemende gemeenten bijvoorbeeld denken aan het inzaaien van bermen met bloemrijke planten. De verwachting is dat samenwerking ervoor zorgt dat de kennis over bijen toeneemt en dat de landschappen kleurrijker worden. Dat is niet alleen aantrekkelijk voor de zoemers zelf, maar ook voor inwoners en recreanten.

Universiteit Wageningen

Bijenlandschap West-Brabant wordt wetenschappelijk ondersteund vanuit de Universiteit Wageningen. Deelnemers aan dit bijzondere netwerk zijn: Bergen op Zoom, Roosendaal, Rucphen, Halderberge, Moerdijk, Woensdrecht, Evides, ANV Brabantse Wal, bijenhoudersvereniging Wal van Brabant, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, Suiker Unie, waterschap Brabantse Delta, Fruitport West-Brabant, LSNed, Food4Bees.

  1. Zwartste dag in geschiedenis van Roosendaal na 75 jaar eindelijk herdacht
    PREMIUM

    Zwartste dag in geschiede­nis van Roosendaal na 75 jaar eindelijk herdacht

    ROOSENDAAL - Een vergeten ramp, die na 75 jaar alsnog wordt herdacht. Want volgens Piet Geleijns (81) is het nooit te laat om stil te staan bij de verschrikkingen van de laatste meidag in 1944 toen ‘Roosendaal in brand stond'. Hij maakte het drama als schooljongetje van bijna zeven jaar van zeer dichtbij mee. Het heeft hem altijd verbaasd dat het drama uit het collectief geheugen van de Roosendaler is verdwenen.