Han van Midden
Volledig scherm
Han van Midden © Erick Fecken

Burgemeester Van Midden woont vanaf 1 augustus in Roosendaal

ROOSENDAAL - Burgemeester Han van Midden en zijn gezin wonen vanaf 1 augustus permanent in Roosendaal. Van Midden heeft een huis gekocht in de wijk Burgerhout. 

Overigens is ie er dan nog lang niet. Er wacht de Van Middens een serieuze verbouwing, waarbij gesteld kan worden dat eigenlijk alleen de buitenmuren overeind zullen blijven. Van Midden: ,,Echt al-les moet gebeuren. Bij mijn vorige huis in Rotterdam heb ik veel zelf gedaan, maar ik denk dat ik nu veel laat doen.’’

Verplicht

Burgemeesters zijn namelijk verplicht te wonen in de gemeente waar hij of zij eerste burger van wordt, dat staat zo in de gemeentewet. Tot een paar jaar geleden was stond het nog zo dat nieuwe burgemeesters zich binnen een jaar moesten vestigen in hun gemeente. Die regel is later wat versoepeld, die periode kan nog twee keer met een jaar verlengd worden. 

Gevoelige kwestie

Van Midden is er weliswaar op tijd bij, maar die eis heeft in het verleden vaak voor opschudding gezorgd. Burgemeester Giel Janssen stapte in 2016 zelf op, omdat hij het maar niet voor elkaar om naar Halderberge te verhuizen. Hij kreeg zijn huis in zijn vorige gemeente maar niet verkocht. Toen de gemeenteraad een ultimatum stelde, trok Janssen zijn conclusies. 

Ook burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom haalde het nieuws vanwege verhuisperikelen. Ook hij kreeg zijn huis in Woudrichem maar niet verkocht. Toen hij de raad om medewerking vroeg voor een tweede hypotheek, schoot dat de politiek in het verkeerde keelgat. Petter ging daarop huren, later kocht hij alsnog. 

Van Middens voorganger Jacques Niederer heeft zijn hele burgemeestersperiode gehuurd in Roosendaal.